Eind vorige maand werd DAF ook al getroffen door een 24-uursstaking, waaraan zo’n 450 van de 5500 werknemers meededen. De bonden houden nu al twee weken acties bij tal van metaalbedrijven, waarbij werknemers tijdelijk hun werk neerleggen om een betere cao af te dwingen. De bonden zijn extra gebeten op DAF, omdat het bedrijf vorige keer externe mensen zou hebben ingezet om de staking te breken. DAF ontkent dit.

In een brief die vandaag is uitgedeeld aan medewerkers van DAF door de FNV staat te lezen dat DAF tijdens de staking van 29 mei externe bedrijven op de productie heeft gezet. ”Daarbij zijn verschillende veiligheidsregels overtreden.” Verder is de FNV boos op DAF omdat de vrachtwagenfabrikant informatieverstrekking naar medewerkers blokkeert.

Ook bij andere bedrijven in de metaalsector wordt vrijdag gestaakt en actiegevoerd, onder meer bij autofabriek Nedcar in Born, vliegtuigonderdelenmaker Fokker, offshorebedrijven Heerema en IHC en installatiebedrijf Imtech. In totaal worden enkele duizenden stakers verwacht.

Bron: Eindhovens Dagblad