Dit meldt het economisch bureau van ABN-AMRO. In 2015 realiseerde de autoretail voor het eerst sinds 2011 een omzetstijging. De data van het vierde kwartaal zijn nog niet beschikbaar maar de bank schat in dat de omzetgroei in de autosector in vergelijking met 2014 rond de acht procent zal uitkomen. De belangrijkste motor achter de groei is het aantal verkopen.  Of we het nu hebben over nieuwe personenauto’s of occasions, lichte bedrijfswagens of vrachtwagens, de verkopen stegen allemaal. De omzet van de gespecialiseerde autoreparatie kende in het derde kwartaal van 2015 een positieve verrassing. Sinds 2012 kende de branche overwegend kwartalen met negatieve omzetontwikkeling maar de voorgaande kwartalen in 2015 gaven al de indruk dat het dieptepunt nabij was. De dikke plus van ruim zes procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2014 kwam wel enigszins als verrassing. Uit de branche zelf waren al wel signalen dat de volumes niet langer daalden, maar bij nadere bestudering van de data lijken het er vooralsnog op dat hogere prijzen voor die voor een hogere omzet hebben gezorgd. Ook de resultaten bij de handel in auto-onderdelen waren in de afgelopen jaren zorgelijk. Dat de omzetten toch stegen, kwam ook hier door de prijsstijgingen.

Faillissementen autoretail kwart gedaald

In 2015 zijn er in Nederland 5.266 bedrijven en instellingen failliet gegaan. Een daling van ruim twintig procent in vergelijking met 2014. De daling in de autoretail overtrof dit want hierin daalde het aantal faillissementen met bijna een kwart ten opzichte van 2014. De bank kijkt naar de zogenoemde faillissementsgraad, het aantal faillissementen per duizend bedrijven, en concludeert dat die met 4,6 nu lager is dan in het ‘piekjaar’ 2009. De graad is ook lager dan in de bouw (5,4), de horeca ((6,0), de industrie (6,6) of Transport (6,8).  Bij dealers en universelen is het beeld vergelijkbaar met dat van de totale sector. De bank concludeert ook dat het aantal bedrijven met meer dan honderd medewerkers is gestegen. ‘Een steeds groter deel van de omzet wordt gemaakt door een steeds kleiner deel van grote bedrijven’.

Zes procent minder dan in 2015

Wat betreft de nieuwverkopen, denkt het Economisch Bureau dat het lopende jaar een totaalaantal van 420 duizend zal opleveren. ‘Dit ligt iets boven wat er over het algemeen in de markt wordt verwacht. Op de particuliere markt zal private lease zorgen voor een toename van de verkopen. Ook schatten wij de invloed van de vernieuwingscyclus op de zakelijke markt positief in. In 2011 en 2012 werden respectievelijk 556 duizend en 502 duizend auto’s op naam gezet. Van de leaseauto’s uit die jaren is een deel al eind 2015 vernieuwd. Het nog te vernieuwen deel zal ervoor zorgen dat de daling ten opzichte van 2015 beperkt zal blijven tot ongeveer zes procent.’ 

 

Download hier de sector update van ABN-AMRO