De wijzigingen maken deel uit van een nieuw strategisch plan voor de periode 2017-2020. De leasetak moet daarin het aantal contracten verdubbelen: van het huidige 10.000 tot 20.0000 contracten in 2020. Vanwege de verdere verzelfstandiging, met SternRent erbij, zal de organisatie binnen een jaar verhuizen van Purmerend naar Hoofddorp.

Ook de schadeherstelactiviteiten worden in het nieuwe plan aangepakt: SternSchade breidt uit met onder andere eenvoudig onderhoud, ruiten, bandenwissels, accu’s en trekhaken onder de naam SternPoint. Dat krijgt een landelijke dekking met tenminste 25 vestigingen. "In dat kader zal Stern de komende periode gerichte acquisities nastreven van geschikte en goed geoutilleerde schadeherstelbedrijven", aldus het persbericht.

Wat de dealers betreft, Stern zal zich voornamelijk richten op de sterke automerken. Maar vooral ook inzetten op meer synergievoordelen door verdere centralisatie, synchronisatie en harmonisatie van bedrijfsprocessen. Volgens Stern worden autobedrijven geconfronteerd met een steeds maar verder toenemende kapitaalintensiteit, met te vaak buitensporige investeringen in gebouwen en voorraden en continue ingrepen in werkprocessen, waar bij een aantal automerken onvoldoende marge tegenover staat.