Bovendien krijgen MKB-ondernemers eenvoudiger en betere toegang tot landelijke en regionale innovatiemiddelen, zodat zij in staat worden gesteld om sneller door te groeien. Dit zijn de resultaten van de afspraken die minister Kamp van Economische Zaken, provincies, topsectoren en MKB Nederland vandaag met elkaar hebben gemaakt.

Gezamenlijke aanpak voor motor van economie

Minister Kamp wijst op het belang van samenwerking: "Het MKB is de motor van onze economie en aanjager van innovatie. De ondernemers verdienen dan ook ondersteuning die naadloos aansluit op hun praktijk. Voor het eerst hebben we nu als rijk, regio’s, bedrijfsleven en topsectoren gezamenlijk afspraken gemaakt. Hierdoor krijgt het MKB meer ruimte om te vernieuwen, kansen te pakken en te groeien. Zo versterken we het herstel van de economie en creëren we werkgelegenheid en inkomsten. Daar profiteren we allemaal van," aldus de bewindsman.

Meer geld voor MKB Innovatiestimulering Topsectoren

Het kabinet en de provincies stellen gezamenlijk 55 miljoen euro beschikbaar voor de MKB Innovatiestimulering Topsectoren komend jaar. Bijna een verdubbeling ten opzichte van afgelopen jaar. Met de regeling wordt samenwerking en innovatie bij het midden- en kleinbedrijf gestimuleerd. 1600 bedrijven maakten hiervan gebruik in het afgelopen jaar om vernieuwingen door te voeren en om te groeien. Innovatieve ondernemers kunnen subsidies aanvragen voor onder andere kennisvouchers, haalbaarheidsstudies en R&D samenwerkingsprojecten. Vorig jaar steeg het budget ook al flink. Toen werd 32 miljoen euro beschikbaar gesteld, ruim 50% meer dan het jaar daarvoor. Onder vernieuwende MKB-ondernemers bestaat jaar in, jaar uit grote belangstelling voor de regeling.

Betere dienstverlening voor innovatief MKB

De afspraken die door kabinet, provincies, topsectoren en MKB Nederland zijn gemaakt, leiden ertoe dat regelingen waar mogelijk worden samengevoegd en beter toegankelijk worden gemaakt. Door regelingen beter op elkaar aan te laten sluiten, wordt het voor de ondernemer eenvoudiger om over regionale grenzen heen te ondernemen en kunnen kansrijke innovatieve bedrijven sneller nationaal of internationaal doorgroeien.

Maatwerk staat voorop

De afspraken zijn vastgelegd in een concrete samenwerkingsagenda en worden komende maanden verder uitgewerkt. Naast algemene afspraken zijn er maatwerkafspraken gemaakt per landsdeel: Noordvleugel, Zuidvleugel, Noord, Zuid en Oost. Dit versterkt de mogelijkheid om passende oplossingen voor MKB-bedrijven in verschillende regio’s te bieden en ze tegelijkertijd betere dienstverlening te geven.