Aandeelhouders van VW, vooral in Groot-Brittannië en de VS, hebben advocaten ingeschakeld om vergoeding te claimen voor de grote verliezen die ze hebben geleden door de sterke koersval. De betrokken advocaten hebben het daarbij al over bedragen die tot 40 miljard euro kunnen oplopen. Zij gooien het vooral op "fundamenteel liegen" om hun eisen te onderbouwen.

Die potentiële claim komt bovenop de schadevergoeding voor getroffen bezitters van de gewraakte dieselauto’s. Niet alleen in de VS maar ook in België en andere Europese landen proberen die bij elkaar te komen om zo gezamenlijk naar de rechter te stappen. Volkswagen zelf heeft tot nu toe 6,5 miljard euro voor het schandaal opzij gezet maar het wordt steeds meer de vraag of dat bij lange na genoeg zal zijn. 

Verder heeft de Franse justitie eind vorige week de kantoren van Volkswagen Frankrijk in Villers-Cotterêts ten noorden van Parijs doorzocht. De autoriteiten hebben daarbij documenten en computers meegenomen. "Het gaat om een volstrekt normale procedure die in volledige openheid is uitgevoerd," aldus een woordvoerder van VW Frankrijk. Hij voegt daaraan toe dat Volkswagen ‘volledig meewerkt aan het juridische onderzoek’.

Inmiddels is de gevallen topman Martin Winterkorn ook opgestapt als CEO bij Porsche Holding, de grootste aandeelhouder van VW. Hij wordt in die functie opgevolgd door Hans Dieter Poetsch, momenteel voorzitter van de raad van commissarissen bij VW. Binnen de groep heeft Winterkorn nu nog twee functies over, voorzitter van de raad van toezicht bij Audi en bij de onlangs opgerichte vrachtwagendivisie rond MAN en Scania.