Ford is teruggekomen op plannen om een nieuwe autofabriek in Mexico te bouwen, officieel uit eigen beweging maar zonder twijfel onder druk van de komst van Trump. De president zelf dreigt General Motors met torenhoge boetes als het doorgaat met het invoeren van Chevrolet’s uit Mexico voor de Amerikaanse markt.

Ford stopt de plannen voor de bouw van een nieuwe fabriek in Mexico, die 1,6 miljard dollar zou gaan kosten, en investeert in plaats daarvan 700 miljoen dollar in een bestaande vestiging in Michigan. Die fabriek in de ‘autostaat’ krijgt er dan ook 700 banen bij. Ford kreeg zware kritiek van Trump omdat het auto’s uit het goedkope lonen land Mexico naar de VS bracht maar zegt zelf dat dat geen invloed heeft gehad op de beslissing. Bestuursvoorzitter Bill Ford jr vertelt echter wel dat hij Trump persoonlijk heeft gebeld ‘om hem van het besluit op de hoogte te stellen’.

De volgende autofabrikant die zich de toorn van de nieuwe president op de hals haalt, is General Motors. Volgens een tweet van Trump stuurt GM in Mexico gebouwde Cruzes belastingvrij naar de VS. "Ga die auto’s in de VS zelf bouwen of ik leg er een loodzware invoerheffing op," aldus de president. GM is zich echter van geen kwaad bewust. "Verreweg de meeste Cruzes die we verkopen komen uit onze Amerikaanse fabrieken. In Mexico bouwen we alleen de hatchback maar die maken maar een erg klein deel van onze Amerikaanse afzet uit," aldus een woordvoerder.