Volgens een door de Duitse media in de openbaarheid gebracht rapport heeft VW Brazilië voortdurend de politieke gezindheid van haar medewerkers proberen te achterhalen en dat ook schriftelijk vastgelegd. Die informatie is vervolgens doorgegeven aan de politieke politie die in die jaren tegenstanders van het regiem folterde en executeerde.

Eigen initiatief 

VW heeft deelgenomen aan de uitoefening van de repressie. Dat was niet alleen ideologisch, de onderneming heeft aan de politieke en politie-gerichte onderdrukking van haar werknemers meegewerkt. "VW heeft daarbij ook op eigen initiatief gehandeld, niet onder druk van het regiem," stelt de hoofdofficier van justitie Guaracy Mingardi in onder meer de Süddeutscher Zeitung. Hij beschuldigt het autobedrijf er ook van politieke aanhoudingen in haar fabrieken niet tegengewerkt te hebben.

Verschillend onderzoek 

De rol van Volkswagen tijdens het militaire regiem in Brazilië, waar het merk een vooraanstaande plaats op de automarkt inneemt, wordt al lange tijd van vele kanten onderzocht. VW zelf heeft vorig jaar haar eigen historicus ook opdracht gegeven een eigen diepgaand onderzoek in te stellen.