Leaseauto’s worden duurder voor sommige werknemers, maar deze werknemers krijgen in de eerste jaren 75% korting op de hogere belasting. ‘Dat is gezien de situatie het beste wat er mogelijk was’, stelt Renate Hemerik, directeur van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA).

Twee weken geleden leek het er nog op dat werknemers in één klap veel meer zouden gaan betalen. Leaserijders die hun auto nu alleen voor zakelijke ritten en ritten tussen woning en werk gebruiken hoeven nog geen bijtelling te betalen, maar moeten dat straks wel.

Voor een gemiddelde auto en gemiddelde werknemer komt die bijtelling neer op netto € 225 in de maand. Maar wie een duurdere auto rijdt zoals een Volvo S80 of een BMW 3 serie verliest rond de € 700 per maand. Ongeveer één op de zes leaserijders rijdt puur zakelijk.

Vrijdag maakte het ministerie van Financiën bekend dat er een overgangsregeling komt. Leaserijders die onverwacht deze bijtelling zouden moeten betalen, hoeven tot het einde van hun leasecontract maar een kwart van de belasting af te dragen. Pas in hun volgende leasecontract komt de volledige bijtelling ter sprake. Dat betekent dat elke leaserijder nog de kans krijgt om een goedkopere auto te kiezen voordat de nieuwe regels volledig op hem worden toegepast.

Volgens de VNA is dit een eerlijkere oplossing. ‘Je kunt niet halverwege de wedstrijd de spelregels veranderen’, zegt Hemerik. ‘Werknemers die nu een leaseauto hebben, hadden niet gerekend op bijtelling.’ Volgens haar is het wel te verkroppen dat dezelfde werknemer straks al een beetje moet betalen. De vereniging wijst er op dat de feitelijke wettekst met alle details nog moet komen.

Voor reizigers met het openbaar vervoer komt er eenzelfde regeling. Wie dagelijks met een treinkaart van de baas naar het werk reist, moet straks ook belasting over de ov-vergoeding betalen. De werknemer moet de reisvergoeding bij het belastbaar inkomen optellen.

De fiscus heft de belasting vanaf volgend jaar op ov-abonnementen die vanaf 25 mei dit jaar zijn ingegaan. Dat betekent dat de werknemer die op 1 mei van zijn werkgever een jaarkaart kreeg voor de NS, pas per 1 mei volgend extra belasting gaat betalen.

Bron: FD