De studie wijst met de beschuldigende vinger naar een reeks van bronnen, waaronder de steenkoolcentrales in China, maar zeker ook naar de diesels uit auto’s en trucks over de hele wereld. "De lucht die de meeste mensen inademen is vervuild met een mix van kankerverwekkende stoffen", zegt Kurt Straif van AIRC tegen Associated Press. Hij stelt dat luchtvervuiling inmiddels een groter risico is dan het bekende ‘meeroken’ van sigaretten. AIRC is de onderzoektak van WHO (World Health Organization) en stelt dat in het jaar 2010 meer dan 220 duizend mensen in de wereld gestorven zijn aan de gevolgen van longkanker als gevolg van luchtvervuiling.

De nieuwe studie volgt op eerdere rapporten die waarschuwden tegen speciale vormen van luchtverontreiniging. Het gaat er met name om het feit dat verontreinigingen tegenwoordig zo permanent aanwezig zijn dat het simpele ademhalen in grote delen van de wereld al risicovol is. En dan niet alleen voor longkanker maar mogelijk ook voor andere soorten van kanker, zoals blaaskanker. "Mensen kunnen iets bijdragen door bijvoorbeeld geen grote diesels te rijden. Maar dit probleem heeft wel een veel bredere aanpak nodig", aldus Straif.

Een groot deel van het probleem is de aanwezigheid van de zogenoemde ‘particulates’,  fijnstof van roet als gevolg van de verbranding van diesel. Deze superkleine deeltjes kunnen tot diep in de longen doordringen.

Zie ook: ook moderne diesel slecht voor luchtkwaliteit