Volgens de initiatiefnemers van de masterclass kan Nederland een enorm verdienpotentieel benutten in zijn rol als ‘dé proeftuin voor elektrisch rijden’. Zo is sinds 2008 de werkgelegenheid in deze sector vervijfvoudigd. Daarnaast levert volgens een studie elke elektrisch auto de Nederlandse economie elfduizend euro op.

Aan het woord komen ondernemers, wetenschappers en beleidsadviseurs van onder meer de TU Eindhoven, TU Delft, TNO, Hogeschool Rotterdam, RVO, ING, EVConsult en het ministerie van Economische Zaken. Zij praten cursisten bij over de meest relevante kwesties die spelen bij elektrisch vervoer en de transitie naar duurzame mobiliteit. Hoe zorgt bijvoorbeeld een gemeente met de juiste manier van aanbesteden dat er voldoende laadpalen in de openbare ruimte komen te staan? Welke technische en maatschappelijke innovaties bieden kansen voor ondernemers? En hoe is de business case van duurzaam vervoer rond te krijgen?

Het lesprogramma behandelt het hele spectrum van elektrisch rijden vanuit verschillende gezichtspunten. Aandacht is er voor multimodaal vervoer, bestuurlijke aspecten op lokaal, nationaal en Europees niveau, laadinfrastructuur, duurzame brandstoffenmix en publiek-private samenwerking. Maar ook financiering, techniek, luchtkwaliteit, klimaat, koppeling aan de energietransitie, smart grids, het verdienpotentieel van elektrisch vervoer en duurzaam, innovatiegericht aanbesteden komen aan bod. Tijdens de masterclass krijgen de cursisten veel persoonlijke aandacht en is er ruimte voor vragen en discussie. De insteek van deze twee dagen is dat zij ook van elkaar leren. Tijdens pauzes en in de avonduren kunnen zij netwerken met elkaar en met de sprekers.

Bekijk hier het filmverslag. Meer informatie en het programma: d-incert.nl/masterclass.