Die toename komt vrijwel geheel voor rekening van Tesla, dat zo’n vierhonderd keer een Model S aan de man wist te brengen. Daarmee verslaat de wagen met afstand de Nissan Leaf, die vorig jaar nog de lijst aanvoerde.

Over de eerste elf maanden stond de teller voor puur elektrische auto’s in België op 985. De grens van duizend zal dus dit jaar zeker gepasseerd worden, aldus autofederatie Febiac. Ook de hybride wagens doen het goed. Van deze categorie reden er tot eind november 7.711 uit de Belgische showroom, een derde meer dan een jaar eerder. In deze groep is Toyota samen met dochter Lexus veruit koploper, met een marktaandeel van meer dan tachtig procent.

Desalniettemin is het aandeel elektrische auto’s in het Belgische wagenpark nog altijd minimaal. Van de in totaal 5,5 miljoen auto’s die er momenteel rondrijden is 1.205 een elektrisch model. Om de verkoop  op te voeren, heeft een aantal organisaties vorige maand een platform opgericht dat in korte tijd het aantal oplaadpunten drastisch wil opvoeren.