Dat schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag. Komt er een tweede dieselaffaire, nadat eerder Volkswagen in de Verenigde Staten tegen de lamp liep?

De onthullingen komen net nadat de Duitse regering donderdag nog liet weten dat de Italiaanse autofabrikant niet bereid is mee te werken met het Duitse onderzoek. Fiat wil enkel de Italiaanse autoriteiten te woord staan, hoewel er in Duitsland recent nog onregelmatigheden werden vastgesteld met dieselmodellen van het merk.

In de nasleep van het milieuschandaal van Volkswagen, bekend geworden als dieselgate, hebben de Duitse autoriteiten de emissiewaarden van alle in Duitsland verkochte dieselauto’s onder de loep genomen. Zo werden onregelmatigheden vastgesteld bij maar liefst 16 merken.

Volgens Bild am Sonntag blijkt uit tests bij een Fiat model dat het filtersysteem na 22 minuten uitvalt. De standaard testsystemen naar uitstoot duren 20 minuten. Zodoende stoot de wagen 10 keer meer vervuiling uit dan toegelaten, zeggen de Duitse autoriteiten aan het weekblad.

Het Duitse automobielagentschap heeft een rapport met bevindingen overhandigt aan de Europese Commissie en de Italiaanse autoriteiten. Fiat moest zich eigenlijk donderdag komen verantwoorden in Duitsland maar zei de afspraak zoals gezegd op het laatste moment af.