Ruim 25 procent van de automobilisten vindt de accijnsverhoging sowieso slecht nieuws voor iedere automobilist. Bijna veertien procent is positiever gestemd en vindt het eigenlijk wel een prima manier om degenen die meer rijden, meer te laten betalen. Automobilisten zijn uitgesproken in het jaarlijkse representatieve onderzoek, dat dit jaar onder 759 automobilisten werd gehouden. De verhoging van de brandstofaccijns wordt gezien als ‘te makkelijk incasseren’, ‘een verlegging van algemene kosten naar de autorijder’ en als ‘melkkoe’. Ze vinden de maatregel bovendien zeer nadelig en sneu voor de pomphouders in de grenstreek.
Bijna vier van de vijf respondenten (79%) geeft echter aan het wel terecht te vinden dat automobilisten massaal de grens over trekken om te tanken in één van onze buurlanden. Ze geven aan dit zelf ook te doen als ze de mogelijkheid hebben. Ruim zes procent van de automobilisten geeft aan dat we er allemaal last van hebben. Eenzelfde percentage vindt dat de pomphouders juist nu hun ondernemerschap moeten tonen. Ruim vijf procent van de respondenten geeft aan deze reactie een beetje kinderachtig te vinden, omdat het maar om een paar centen gaat.
Het Hilversumse mediabedrijf YPCA voert jaarlijks Het Nationale Automobilisten Onderzoek uit. In het onderzoek komen diverse thema’s aan bod. Centraal staan zaken als de fileproblematiek, tijdsbesteding in de auto, rijgedrag, verkeersinformatie en het gebruik van communicatie- en informatiediensten onderweg.