Met name op de punten ‘ouderenbeleid’ en ‘loon’ bleek volgens de werkgevers de kloof te groot om te komen tot nieuwe cao-afspraken. Aan het einde van de vijfde onderhandelingsronde deden ze slotbod, dat de vakbonden echter afwezen.

De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek FWT, die namens de werkgevers onderhandelen met de bonden, stelt dat de bonden kansen laten liggen om tot een in deze tijd verantwoorde cao te komen en betreurt het dat er voor werkgevers en werknemers een onzekere tijd aanbreekt.

Het eindbod van de werkgevers: CAO Metaal & Techniek 2015 – eindbod werkgevers.

 CAO Metaal & Techniek 2015 – eindbod werkgevers.

Onderstaand een resumé van dat eindbod:

Werkgevers hebben een loonsverhoging voorgesteld van 2,8 procent bij een looptijd van 22 maanden.

Daarbovenop voor jongeren met een (voortgezet) vakdiploma tweemaal een eenmalige uitkering van 1 procent van het jaarsalaris.

T.a.v het ouderenbeleid wordt het aantal seniorendagen teruggebracht van 112,5 naar 105 dagen. Tevens worden seniorendagen niet meer toegekend bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

Werkgevers willen investeren in opleidingsvouchers om oudere werknemers goed inzetbaar te houden.

Op de website stelt FNV Metaal dat het eindbod "zelfs niet in de buurt komt van onze inzet. Blijkbaar willen ze liever actie dan een akkoord. Voor ons had verder praten toen geen zin meer. We hebben de besprekingen afgebroken met de mededeling dat we ons gaan beraden op verdere stappen.

De belangrijkste breekpunten – in de ogen van de FNV:

  • ‘Werkgevers willen flink snijden in de seniorendagen’.
  • ‘Een ‘schraal’ loonbod’.
  • ‘Geen reparatie van de ww, zoals afgesproken in het Sociaal Akkoord’.
  • ‘Geen enkele reactie op onze vernieuwingsagenda: gelijk loon voor gelijk werk, meer zeggenschap voor werknemers over werktijden en investeren in mensen.’
  • CAO Metaal & Techniek – pamflet 5 FNV Metaal:   CAO Metaal & Techniek – pamflet 5 FNV Metaal.