Het komt regelmatig voor dat een werknemer van baan verandert voordat het contract van de zakelijke auto afloopt. Een afkoopregeling is een bepaling binnen de autoregeling van een bedrijf die stelt dat de auto van de zaak bij uitdiensttreding moet worden meegenomen of dat er sprake is van een te betalen afkoopsom. Onder druk van kostenbesparingen zijn dergelijke bepalingen te vaak, te snel en te eenzijdig in autoregelingen opgenomen, vindt de Vereniging Auto van de Zaak. De vereniging zegt´mordicus´tegen alle afkoopregelingen te zijn. Maar de praktijk is dat veel werknemers wel bewust of onbewust voor een dergelijke regeling getekend hebben.

Tot en met 2014 stond in het ´Handboek Loonheffingen 2014´ heel duidelijk aangegeven dat een dergelijke afkoopsom aangemerkt kon worden als een ´eigen bijdrage´, waarmee deze aftrekbaar was van de inkomstenbelasting. In het Handboek Loonheffingen 2015 blijkt de afkoopsom weggehaald.  Dit gaat om bedragen van duizenden euro’s.  Sinds dit jaar is dit bedrag dus ineens niet meer aftrekbaar.

VAVDZ adviseert alle zakelijke rijders de afkoopregeling wel af te trekken en zich te beroepen op ´opgewekt vertrouwen´. De zakelijke rijder in kwestie heeft immers de autoregeling ondertekend met de op dat moment geldende regels in het achterhoofd. Voorzitter Martin Huisman: "Dit is tijdens de wedstrijd de spelregels veranderen. De Belastingdienst heeft inmiddels van onze vereniging een brief gekregen, waarin wij vragen en de aanpassing terug te draaien."