De eerste onderhandelaar van FME, Peter Bongaerts, is na een lange dag onderhandelen teleurgesteld in de opstelling van de bonden. Bongaerts: ‘Onze visies – hoe kunnen wij de cao zo aanpassen dat bedrijven en hun werknemers klaar zijn voor de toekomst – lopen ver uiteen. De bonden hebben onze voorstellen voor loondifferentiatie, wendbaarheid en ontziemaatregelen allemaal afgewezen. En zijn daarentegen met een lange lijst aan voorstellen gekomen, die de loonkosten van de bedrijven verhogen en de wendbaarheid beperken. Het is voor werkgevers en medewerkers echter wel belangrijk om nu een nieuwe cao te hebben. Daarom heeft FME vannacht een eindbod gedaan.’

De belangrijkste voorstellen van FME voor in de nieuwe cao:

Loonkosten

Werkgevers vinden een loonstijging redelijk. Wij hebben echter een gezamenlijke verantwoordelijkheid om het kostenniveau in onze sector in de gaten te houden. FME legt daarom een loonbod neer van 3 procent met een looptijd van 24 maanden, dit sluit aan bij het landelijke beeld. Niet ieder bedrijf kan de kostenstijging die bij deze loonstijging komt kijken aan. Voor deze bedrijven is het van belang dat ze in overleg met hun medewerkers (tijdelijk) kunnen afzien van deze cao-loonstijging. Het is belangrijk dat hierover goede afspraken worden gemaakt.

Ontziemaatregelen

Als het aan het kabinet ligt, wordt de AOW-leeftijd na 2015 sneller verhoogd en ligt de leeftijd waarop werknemers met pensioen gaan in 2021 op 67 jaar. Inmiddels zijn we allemaal wel aan die leeftijd gewend en legt vrijwel iedereen zich erbij neer dat er langer gewerkt moet worden. FME vindt het daarom ook niet meer dan logisch om de leeftijd waarop ontziemaatregelen ingaan met gelijke tred te verhogen naar tien jaar voor die AOW-leeftijd.

De vakbonden

CNV Vakmensen onderhandelaar Peter de Jong: ‘het is stuitend dat de FME weigert afspraken te maken over de invulling van de participatiewet en de WW, hoewel dat in het sociaal akkoord wel is afgesproken. Zelfs nu het economisch goed gaat in de sector zien we zien dat de FME werknemers als bezuinigingspost beschouwt. Onze leden accepteren dit niet en dit dwingt ons tot actie.’

De FME was niet bereid om meer dan twee keer 1,5 procent loonstijging voor de komende twee jaar te bieden, ingaande per oktober. ‘Dat is ver beneden de gemiddelde loonstijging en niet in lijn met de economische prestaties van de sector. Prestaties die mede dankzij werknemers worden gerealiseerd’, aldus De Jong. Naast dit gering loonbod wil de FME geen bijdrage leveren in de gestegen ziektekosten, waardoor de netto loonstijging nog geringer zou worden.

Acties Cao Metalektro en Cao Metaal & Techniek

Deze ontwikkeling betekent dat er geen nieuwe afspraken over arbeidsvoorwaarden komen voor de 146.000 werknemers in de metalektro (grootmetaal). Omdat vorige maand ook onderhandelingen in de metaaltechniek (kleinmetaal, 300.000 werknemers) zijn stukgelopen, zal CNV Vakmensen samen met de overige bonden acties voorbereiden voor de gehele technieksector.