Utrecht verleent sinds 1 januari 2015 subsidie op het slopen van vervuilende auto’s voor personenauto’s en bestelauto’s om de luchtkwaliteit te verbeteren. Na zes maanden blijkt er in totaal 4,6 miljoen aan subsidie te zijn toegezegd aan ruim tweeënhalf duizend aanvragers. Dat komt neer op een gemiddelde van bijna achttienhonderd euro per auto, zo meldt het Financieele Dagblad.

De regeling zou per 1 juli zijn beëindigd maar is wegens grote belangstelling geprolongeerd tot 1 januari 2016. Het genoemde bedrag is de toegekende subsidie maar of het bedrag werkelijk wordt uitbetaald, is afhankelijk van de vraag of de aanvrager het bewijs op tafel legt dat de vervuilende auto is gesloopt. Het daadwerkelijk uitbetaalde bedrag is  lager, namelijk 3,4 miljoen. Het aantal gesloopte auto’s bedraagt inmiddels ruim tweeduizend. In totaal ontving de gemeente dit jaar tot 1 juli bijna 3,4 duizend aanvragen, waarvan 3,1 duizend van particulieren. Daarvan is 76 procent gehonoreerd.

‘Vervuilende auto’s’ zijn in deze regeling personenauto’s en lichte bestelauto’s die op benzine rijden en wat betreft Datum Eerste Toelating  van vóór 1 juli 1992 zijn. Bij diesels moet de Datum Eerste Toelating vóór 1 januari 2006 liggen. In Den Haag en Amsterdam is ook een sloopregeling geweest. (bron: Financieele Dagblad)