Dit meldt het Financieele Dagblad. De zes ambtenaren zijn betrokken bij een corruptieaffaire rondom wagenparkbeheer en de aanbesteding van dienstauto’s voor de politie, zegt het OM.  De Rijksrecherche heeft nu een strafdossier tegen ambtenaren en tegen automobielbedrijven en hun medewerkers. Het gaat in totaal om 47 verdachten, aldus FD.
De Rijksrecherche onderzocht verdenkingen van het aannemen van giften in de periode 2001-2011. De bedrijven en hun medewerkers worden verdacht van pogingen om ambtenaren om te kopen. Het gaat hierbij om Volkswagen (importeur Pon), Peugeot en Renault en om werknemers van enkele leasemaatschappijen, waaronder Athlon Car Lease (Rabobank). Op omkoping van een ambtenaar staat een maximum gevangenisstraf van vier jaar.
Gezien hun functie en positie hadden de verdachte ambtenaren in de ogen van het OM soms grote invloed op de aanbesteding van dienstvoertuigen en onderhielden zij nauwe banden met de autoleveranciers. De aanbestedingen vertegenwoordigen een waarde van honderden miljoenen euro’s. De onderzochte aanbestedingen gaan om bijna zeventien honderd  voertuigen voor Defensie en om ruim dertien honderd personen- en bedrijfsauto’s per jaar voor de politie. De ambtenaren werden volop in de watten gelegd.
De zaken tegen twee andere politieambtenaren en een Defensie-ambtenaar zijn geseponeerd wegens onvoldoende wettig en overtuigend bewijs opgeleverd, aldus het OM. Binnenkort zal beslist worden of de andere 38 verdachten vervolgd worden.