Het innovatieve systeem heeft een transportcapaciteit van maximaal 5000 passagiers per uur per richting. Het is daarmee wereldwijd de grootste in zijn soort. De nieuwe verbinding wordt nu al gezien als ‘showcase’ voor de toekomst op het gebied van autonoom vervoer. Bluewaters Island, dat onder andere Ain Dubai, het hoogste en grootste reuzenrad ter wereld huisvest, is momenteel in opbouw. Het eiland ligt 500 meter voor de kust van Jumeirah Beach Residence (JBR), tegenover de bekende wandelpromenade The Beach en vlakbij jachthaven Dubai Marina in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten). Het eiland is een kleurrijk ijkpunt dat de spectaculaire kust- en skyline van de stad verfraait met een verzameling van herenhuizen, penthouses en appartementen, winkel- en eetgelegenheden en twee hotels. Het eiland wordt met het vaste land verbonden door een multimodaal transportsysteem waardoor Bluewaters gemakkelijk bereikbaar zal zijn.

’s Werelds grootste showcase van autonoom vervoer

Het automatische transportsysteem dat 2getthere levert past in Dubai’s doelstelling dat in 2035 25% van het transport plaatsvindt via automatische systemen. Het geautomatiseerde transportsysteem op Bluewaters omvat straks 25 Group Rapid Transit (GRT) voertuigen zonder bestuurder, met elk een capaciteit van 24 passagiers. Het verbindt stations op het eiland met Nakheel Harbour en Tower Metro Station over een afstand van ongeveer 2,5 kilometer. Het heeft in eerste instantie een capaciteit van 3350 passagiers per uur per richting. Later bestaat de mogelijkheid om capaciteit uit te breiden naar 5000 mensen per uur per richting. De reistijd zal ongeveer 4,5 minuten bedragen. De toepassing is tevens de eerste waar een derde generatie GRT voertuig van 2getthere zal worden ingezet. Dit automatisch voertuig kan zowel gebruikt worden in een Automated People Mover applicatie (rijdend op een gescheiden baan om de verkeersdoorstroming te kunnen garanderen, zoals bij de Bluewaters applicatie) als in een automatisch transportsysteem op openbare wegen, waarbij de benodigde sensortechnologie is geïntegreerd.

Logistiek paradigma verschuiving

2getthere CEO Carel van Helsdingen is ervan overtuigd dat de aantrekkelijke automatische voertuigen meer mensen zullen bewegen om Bluewaters Island met het openbaar vervoer te bezoeken. Hij ziet ook nieuwe kansen: "Onze Bluewaters applicatie toont dat de systemen van 2getthere in staat zijn een aanzienlijke capaciteit te bieden, waardoor ze een financieel aantrekkelijk alternatief zijn voor de dure traditionele rail-geleide APM-systemen op luchthavens en campussen. Eigenlijk passen wij niveau 4 autonome voertuigen toe, op een eigen baan met een hoge capaciteit en doorvoer. Zelfrijdend transport maakt straks echt integraal onderdeel uit van het openbaar vervoer, net als bij de Rivium applicatie in Capelle aan de IJssel die we twee weken geleden aankondigden."

In het kader daarvan verwacht 2getthere een verschuiving van het logistieke paradigma in de komende jaren. "Enerzijds wordt deze aangevoerd door grootstedelijke beleidsmakers in het Midden-Oosten en Azië die op zoek zijn naar slimme stedelijke oplossingen.

Anderzijds ordt de verschuiving in toenemende mate gedreven door de technologie- en automotive sector in de VS (bijv. in Sillicon Valley en Detroit) die inspeelt op de vraag naar kosteneffectieve en milieuvriendelijke ‘last mile’ oplossingen. Deze oplossingen verbinden middelgrote luchthavens met steden en vormen bedrijfscampussen, waar soms wel meer dan 10.000 mensen of meer gehuisvest zijn, om in smart cities.