Met het certificeren van softwarepakketten adviseert en ondersteunt de bond zijn leden bij het maken van een keuze uit het grote aanbod softwareleveranciers.

Om door de bomen het bos te blijven zien, certificeert Bovag Onafhankelijke Autobedrijven al een paar jaar garagepakketten die aan een speciaal pakket van eisen voldoen. Recentelijk zijn al die eisen door een groep Bovag-leden tegen het licht gehouden en vernieuwd. Daar vloeit nu een nieuwe ronde van certificering uit voort. Nieuw daarbij is dat een gecertificeerd pakket voortaan elk jaar opnieuw beoordeeld wordt zodat een gebruiker zeker weet dat het pakket te allen tijde voldoet aan de nieuwste eisen van Bovag en z’n leden.

Voorzitter Bertho Eckhardt van de universelen: "Gezien het hoge tempo van de technologische ontwikkelingen is besloten de eisen jaarlijks tegen het licht te houden en waar nodig uit te breiden met nieuwe. Dat betekent ook dat de gecertificeerde garagesoftwarepakketten jaarlijks worden gecheckt om te zien of ze aan de aanvullende eisen voldoen. BDO, een onafhankelijk accountantskantoor, voert de controles hiervoor uit."

Eén van de eisen die aan een softwarepakket wordt gesteld, is dat het modulair is opgebouwd. Eckhardt: "We horen van gespecialiseerde bedrijven, die bijvoorbeeld alleen onderhoud van auto’s doen, dat zij vaak een volledig pakket moeten afnemen terwijl ze maar een deel van het pakket gebruiken." Een andere vereiste is dat klantgegevens altijd in eigendom van het autobedrijf blijven. Dat is bij de gecertificeerde software ook gewaarborgd. Leden die een gecertificeerd pakket gebruiken, kunnen suggesties doen voor verbetering aan het programma van eisen. Waar mogelijk worden die meegenomen bij de jaarlijkse herijking van die eisen.

Gecertificeerde softwarepakketten zijn herkenbaar aan het Bovag gecertificeerd logo met daaraan gekoppeld een jaartal dat aangeeft hoe up-to-date ze zijn. Op de website kunnen leveranciers en leden de laatste stand van zaken op het gebied van garagesoftware bekijken en het Programma van Eisen voor de certificering inzien.