"De grote belangstelling heeft ons niet echt verrast", vertelt productmanager Christiaan Krouwels aan AM, "maar is wel boven verwachting. Want nog niemand heeft met de auto gereden."

De nieuwe XC90 werd begin oktober op de show in Parijs onthuld. Dat kwam Volvo Cars Nederland goed uit, stelt Krouwels. "Omdat het oude model al uit productie was, konden wij vroeg met de verkoop beginnen. Bovendien was en er geen ander model in ons gamma waarop kannibalisme zou kunnen plaatsvinden. Nu konden we voorkomen dat klanten zouden weglopen naar andere merken." In januari organiseerde de importeur een preview. Krouwels: "Een rondje parkeerplaats is dan erg interessant. We zagen naast de XC90-rijders ook mensen met BMW’s en Audi’s. De prospects kwamen via de dealers, dus zowel klanten als mensen uit hun netwerk."

Nieuw platform

De eerste generatie XC90 is twaalf jaar op de markt geweest. In die periode zijn bij ons 22 duizend exemplaren verkocht; in 2011 was de grote Volvo nog segmentleider. Voor de opvolger zijn een compleet nieuw platform en nieuwe viercilindermotoren ontwikkeld, inclusief een hybride aandrijflijn. Met een volgens de fabrikant eigentijdse styling en topkwaliteit moet de grote SUV in staat zijn te concurreren met de Duitse premiummerken, maar ook met LandRover.

De XC90 arriveert in juni bij de dealers en wordt dan ook aan de klanten uitgeleverd. Van de duizend geplaatste orders is tachtig  procent voor de T8 Twin Engine AWD met plug-in hybride aandrijflijn. Deze versie bestaat uit een 320 pk sterke 2-liter viercilinder met turbo én charger en een 80 pk elektromotor. De auto rijdt tot 40 km in elektrische mode. Met een systeemvermogen van 400 pk en 640 Nm maximum koppel is de T8 snel en zuinig (2,7 l/100 km met 64 g/km CO2). Alle motoren zijn gekoppeld aan een 8-traps automatische transmissie van Aisin Warner. Luchtvering is als optie leverbaar voor 2610 euro. 

De XC90 wordt verder geleverd met twee nieuwe 2-liter viercilinder dieselmotoren, de D4 met 190 pk en 400 Nm koppel en de D5 AWD met 225 pk en 470 Nm.  De T5 heeft een 254 pk/350 Nm sterke 2-liter benzinemotor en standaard AWD, net als de D5.