Verbond van Verzekeraars

Dit blijkt uit een bericht van de Tweede Kamer naar aanleiding van de vragen van D66 over fraude bij schadereparaties, die aan de kaak was gesteld door het Verbond van Verzekeraars. Acht autoverzekeraars ontdekten dat er bij ruim 10 procent van de schadereparaties sprake is van fraude. Uit een steekproef bleek dat bij de fraudegevallen de werkelijke herstelkosten gemiddeld ruim 18 procent lager uitvallen dan de calculatie op basis waarvan is vergoed – met uitschieters tot boven de vijftig procent.

Ingrijpen

De D66-Kamerleden Magda Berndsen-Jansen en Stientje Van Veldhoven wilden weten of de ministers bereid zijn in te grijpen als de schadeherstelbranche er zelf niet in slaagt het structurele fraudeprobleem op te lossen en of ze de plannen van het Verbond steunen om periodieke controles cq. audits op reparaties uit te voeren en incidenten met schadebedrijven systematisch te registreren.

Ook willen ze weten wat de ministers vinden van het voornemen van het Verbond om standaard een kopie van de oorspronkelijke calculatie naar de voertuigeigenaar te sturen zodat deze bij de verzekeraar aan de bel kan trekken over dubieuze herstellers.

Bovendien vragen ze op welke manier het Openbaar Ministerie en de politie "invulling en uitvoering gaan geven aan ‘fraude door herstelbedrijven’ ".

Bron: Autoschadeportaal