De autoruitspecialist zegt vaak als eerste te maken te hebben met de gevolgen van vandalisme en auto-inbraken. In veel gevallen ontvangt het bedrijf een melding van de plaatselijke politie of de automobilist en plaatst dan een noodruit, om te voorkomen dat er (nog meer) goederen uit het voertuig worden gestolen.

Alleen al het vermoeden dat er waardevolle spullen kunnen liggen, is vaak aanleiding voor een auto-inbraak. Inbouwapparatuur is steeds vaker het doelwit. Vorig jaar werd bij vijftien procent van de inbraken een navigatiesysteem weggenomen; meer dan de helft was ingebouwd. In ruim een derde van de gevallen wordt echter helemaal niets buitgemaakt. Vandalisme aan autoruiten kwam vorig jaar zeventien procent minder vaak voor dan in 2013.

In iets meer dan de helft van de gevallen stond volgens Carglass de auto thuis geparkeerd toen er werd ingebroken. 29 procent van de voertuigen stond geparkeerd voor familie- of vriendenbezoek of boodschappen doen. Dat is aanzienlijk vaker dan bij auto’s die bij het werk staan geparkeerd (6 procent) of tijdens een trip voor een zakelijke afspraak (13 procent).

Het dievengilde gebruikt bluetooth om telefoons, laptops, tablets etc. te lokaliseren. En met een speciale ontvanger kunnen inbrekers het signaal oppikken waarmee de automobilist zijn auto van een afstandje vergrendelt.

Top 5 gestolen goederen:

1. Navigatiesysteem (15%)

 

2. Handtas/aktetas (5%)

 

3. Gereedschap (5%)

 

4. Bril/zonnebril (3%)

 

5. Mobiele telefoon/laptop (3%)

Bron: Carglass