Hiermee vervalt de relatie met de huidige Stichting Garantiefonds, inclusief "het bestuur en de voorzitter van het huidige Stichting Garantiefonds – de heer Van Beveren", aldus de persverklaring van Focwa. Vanaf 1 juli staat de brancheorganisatie zelf garant voor claims. De handling van openstaande en nieuwe claims zal door een onafhankelijke instantie plaatsvinden.

Volgens Focwa Schadeherstel is meerdere maanden getracht een oplossing te vinden in de vertrouwensbreuk tussen Stichting Garantiefonds enerzijds en anderzijds het bestuur Focwa Schadeherstel, de Ledenraad Schadeherstel en het Federatiebestuur. "Gebleken is dat het bestuur van Stichting Garantiefonds zich geen rekenschap geeft van de nieuwe eisen die gesteld zijn door Ledenraad en Algemeen Bestuur van Focwa Schadeherstel."

In april was dit al aanleiding voor de Federatie om het recht tot het voeren van de naam Focwa in te trekken. In mei hebben ontwikkelingen geleid tot het opzeggen van de gehele relatie tussen Focwa Schadeherstel en Stichting Garantiefonds per 1 juli 2015. Nico van Beveren is momenteel als Focwa-lid geschorst en kan dus "op geen enkele wijze de leden van de Vereniging Focwa Schadeherstel vertegenwoordigen. Ook de rest van het bestuur van het huidige Stichting Garantiefonds vertegenwoordigt niet meer de wens van de leden van Focwa Schadeherstel zoals verwoord door de Ledenraad."