Van Excellence is een kwaliteitsstandaard voor fleetowners met kleine en grote bestelautoparken. Volgens FTA-woordvoerster Jackie Langridge is Van Excellence in het Verenigd Koninkrijk uniek in zijn soort. "Het label bestaat sinds 2011. Fleetowners kunnen zich bij ons aanmelden voor een certificering, waarna wij audits uitvoeren. Met het certificaat verklaren de aangesloten bedrijven dat zij zich conformeren met onze normen. Die hebben vooral betrekking op het aspect veiligheid, maar het gaat ook over wettelijke en juridische regels."

Ook bestuurder gecertificeerd

Het nieuwe onderdeel, Van Excellence Certificate of Driver Competence, is sinds half augustus nieuw bij de Britse organisatie. Het betreft een training voor bestuurders van bestelauto’s, die kan worden afgerond met een eigen certificaat. De houders van zo’n certificaat verklaren dat zij op een professionele manier met hun bestelwagen zullen omgaan. Het eisenpakket is breed, zo worden de chauffeurs niet alleen in staat geacht hun voertuig op een veilige en economische manier te kunnen besturen maar ze moeten de auto ook op de juiste manier kunnen beladen. Voorts moeten zij weten hoe zij moeten handelen in geval van een aanrijding of bij pech onderweg. De houders van de certificaten verklaren zelfs dat zij lichamelijk fit genoeg zijn om hun voertuig te kunnen besturen.

Professionaliteit tonen

FTA zegt dat het besluit om ook bestelauto-bestuurders te gaan trainen en certificeren is genomen in samenwerking met de bij hun aangesloten fleetowners. "Zij wilden graag laten zien hoe professioneel hun mensen zijn", zegt Mark Cartwright, head of vans bij FTA. "De fleetowners hebben aangegeven wat voor hen belangrijk is en wij hebben onze trainingen daarop afgestemd."