De Bestelauto van het Jaar is een echte praktijkprijs. De auto moet minimaal een jaar op de markt zijn omdat anders niet voldoende ervaringsmateriaal van de leasemaatschappijen en fleetowners beschikbaar is. De verkiezing werkt op basis van een vaste procedure. Er zijn zes invalshoeken waarop de auto’s en hun merkorganisaties worden beoordeeld, waarvan de kilometerkostprijs, de kwaliteit van de import-dealerorganisatie en de functionaliteit de belangrijkste zijn. Juist omdat voor deze aanpak is gekozen, zijn er over het algemeen geen grote verrassingen in de uitslag. De wereld van de bestelauto is en blijft een uiterst complex geheel van prijs, betrouwbaarheid, functionaliteit, serviceniveau en restwaarde, hoewel vormgeving en imago wel in toenemende mate een rol gaan spelen. Het verwerven van een toppositie in de wereld van de lichte bedrijfswagens is een proces van jaren. Het behouden van de toppositie vraagt om de juiste producten op het juiste moment en om niet aflatende aandacht van de merkorganisatie voor de klant en berijder. De Renault Trafic heeft gewonnen omdat hij overall de meeste punten heeft vergaard.

De jury bestaat uit deskundige en ervaren vertegenwoordigers van grote leasemaatschappijen (Athlon Car Lease, LeasePlan, Terberg, J&T), uit vertegenwoordigers van zeer grote fleetowners (KAV Autoverhuur en Heijmans) en uit bedrijfsautojournalisten. De Bestelauto van het Jaar en de Zakenauto van het Jaar zijn initiatieven van het vakblad Automobiel Management. Beide prijzen worden al meer dan twintig jaar uitgereikt.

Beoordelingscategorieën

Voor de verkiezing Bestelauto van het Jaar worden de kandidaat-auto’s beoordeeld op zes criteria, de zogenoemde beoordelingscategorieën, die een verschillende zwaarte hebben voor de einduitslag.

Kilometerkostprijs                                      25%

Kwaliteit import-dealerorganisatie          25%

Functionaliteit                                              20%

Volledigheid programma                          15%

Comfort, rijeigenschappen, veiligheid    7,5%

Uitstraling                                                     7,5%