In alle regio’s stijgt het aantal vacatures voor hoog opgeleide technici in het tweede kwartaal 2014 met minimaal 20% ten opzichte van een jaar geleden.

De grootste stijger is, net als in het eerste kwartaal 2014, de regio Amsterdam met een groei in vraag van maar liefst 51% ten opzichte van een jaar geleden. Dit blijkt uit de analyse Trends en Ontwikkelingen op de Technische Arbeidsmarkt over het tweede kwartaal van 2014 van Hilbrand van der Kooi, Competence Director Technology bij Yacht.

Nadruk op productieoptimalisatie en minder op productinnovatie

De groei in vraag doet zich vooral voor in engineering functies (+42%). In de regio’s Eindhoven en Amsterdam nam de vraag in deze functies in het afgelopen kwartaal zelfs toe met respectievelijk 59% en 53% ten opzichte van het tweede kwartaal 2013. De vraag naar designers is ook weer flink gestegen, maar blijft met 25% achter bij de gemiddelde groei binnen het gehele vakgebied.

"Hieruit kunnen we concluderen dat de nadruk binnen de industriële sector nog vooral op productieoptimalisatie ligt en minder op productinnovatie. Ook wij zien een toenemende vraag naar engineers", aldus Van der Kooi.

Waar de groei dan vandaan komt? Van der Kooi: "Naast de groei in de industriële sector zijn de extra investeringen in onderhoudsprogramma’s binnen de petrochemische sector en infrastructurele projecten zoals de uitbreiding van onze nationale luchthaven oorzaken van de sterk toenemende vraag. Ook de vergrijzing binnen het vakgebied speelt een nadrukkelijke rol."

Groeiende vraag biedt perspectief aan honkvaste technici

In de huidige markt volgen technische ontwikkelingen elkaar is ras tempo op. Hoog opgeleide technici dienen dan ook flink wat energie te steken in hun eigen ontwikkeling om actueel te blijven op de arbeidsmarkt. Switchen tussen functies en werkgevers kan aan deze ontwikkeling bijdragen.

Uit het beroepen- en arbeidsmarktsurvey (juni 2014) van Yacht blijkt dat de mobiliteit van de hoog opgeleide technici nog steeds sterk achterblijft bij de benchmark. Het percentage actief zoekende binnen de groep hoog opgeleide technici is slechts 5% waar dit percentage bij de benchmark hoogopgeleiden 10% bedraagt. "De groeiende marktvraag biedt hoogopgeleide technici perspectief om hun ontwikkeling en carrière pad verder vorm te geven", aldus Van der Kooi.