Het gaat om twee nichten van Piëch. Ondanks die nauwe familieband zijn het volgens analist Stuart Pearson van Exane BNP Paribas, geen marionetten. De nieuwkomers zijn:

– Julia Kuhn-Piëch (34, dochter van Hans Michel Piëch, broer van Ferdinand Piëch en sinds vorig jaar lid van de raad van toezicht bij VW-dochter MAN (truck en bus).

– Louise Kiesling (57, behaalde in 2012 een graad in voertuigdesign over ‘the impact fashion has on the automobile industry’.

Met de benoeming blijft de meerderheid van het Porsche-Piëch-kamp (51 procent van de stemmen) bij VW intact. Eventuele hoop van investeerders dat er drastische wijzigingen gaan komen bij het concern worden met de jongste move de kop ingedrukt.

De aanstelling zal waarschijnlijk ook samenhangen met de wettelijke verplichting, vanaf 2016, dat raden van toezicht bij beursgenoteerde Duitse ondernemingen voor minimaal dertig procent uit vrouwen  bestaan. Overigens heeft Volkswagen in dat opzicht nog wel wat te doen: ook na de recente aanstelling van de twee nichten kent de twintigkoppige raad slechts drie vrouwen.

President-commissaris Ferdinand Piëch legde afgelopen zaterdag per direct zijn functie bij het autoconcern Volkswagen neer. Ook zijn vrouw Ursula trad terug. Piëch nam medio april publiekelijk afstand van VW-topman Martin Winterkorn, maar die liet zich niet aan de kant schuiven en kreeg brede ondersteuning binnen en buiten VW-gelederen.

Bron: Financial Times