Dit blijkt uit de vandaag gepresenteerde cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Het is voor het eerst in meer dan 10 jaar dat het aantal diefstallen van alle personenauto’s samen is gestegen. Criminelen zijn steeds vaker in staat de elektronische beveiliging uit te schakelen.

Op het totale Nederlandse wagenpark van ruim 8.5 miljoen is het risico dat een auto gestolen wordt op jaarbasis 1,4 per 1000. Het diefstalrisico verschilt sterk per merk. Van het merk Lexus worden per jaar meer dan 6 per 1000 gestolen, van BMW en van Volkswagen bijna 4. Het gaat hierbij vooral om types die tweedehands een hoge waarde hebben.

Van de meeste hybride auto’s is het diefstalrisico per jaar vergelijkbaar met dat van andere jonge auto’s; uitzondering vormen de hybrides van Lexus, waarvan 9 op de 1000 worden gestolen.

Ook het aantal diefstallen van bestelbusjes steeg. In 2012 werden er 2180 van gestolen, in 2013 steeg dit naar 2501 (14,7%). De kans dat een gestolen busje wordt teruggevonden, is slechts 38%.

"AVc werkt aan de versnelling van de registratie van diefstallen, zodat deze nationaal en internationaal binnen enkele uren gesignaleerd worden. Daardoor wordt voorkomen dat ze worden verkocht en in het buitenland worden geregistreerd", aldus Titus Visser, directeur van AVc.

Bron: Autoleasewereld