De Europese autokoepel Acea tempert het enthousiasme echter door erbij te vermelden dat het aantal in juni verkochte auto’s, 1.189.143 om precies te zijn, nog altijd het op één na laagste niveau is sinds de statistieken voor een uitgebreide EU in 2003 worden bijgehouden.

Van de grote landen leveren Spanje met een plus van bijna 18 procent en Groot-Brittannië met bijna elf procent een flinke bijdrage. De Duitse markt vertoonde een bescheiden toename met 2,4 procent waarbij Frankrijk het met een kleine drie procent groei nog iets beter doet. Duitsland blijft echter met 1,538 miljoen verkochte nieuwe auto’s veruit de grootste nationale markt in Europa, op afstand gevolgd door de Britten die met 1,163 miljoen als enige met de Duitsers de één miljoen grens overschrijden.

Verder vertonen een aantal kleinere markten als Portugal, Ierland of Roemenië een groei met rond de 25 procent. De lijst wordt aangevoerd door Kroatië waar weliswaar 33 procent meer auto’s werden verkocht maar het totale aantal nog altijd net rond de 20.000 ligt.