Dat voorspelt Marktplaats Auto’s op basis van dataonderzoek waaruit blijkt dat succesvolle rental en shortlease auto’s na achttien maanden hun weg naar Marktplaats vinden. Dat biedt kansen voor kopers: hoe groter het aanbod, des te groter de kans op een scherpe prijs.

Marktplaats heeft de proef op de som genomen door verkoopdata van populaire lease auto’s uit het verleden te vergelijken met het eigen aanbod. De Renault Mégane bijvoorbeeld was uitermate populair in 2012 en de meest verkochte leaseauto in dat jaar (blauwe lijn in de grafiek). Eind 2013, precies anderhalf jaar na de eerste verkoopgolf, laat het aanbod van dit model een piek zien (+95%) in het aanbod op Marktplaats. Hetzelfde bij de Volvo V40: in januari 2015 een piek op Marktplaats en 18 maanden eerder in shortlease.

"De meeste short leasecontracten duren slechts 18 maanden", licht Hamish Stone, Directeur Marktplaats Auto’s toe. "We zien het verband tussen deze verkopen en het aanbod op Marktplaats het meest duidelijk bij de meest populaire modellen. Eind 2013 was er bijvoorbeeld een flinke piek in de verkopen van lease auto’s met lage bijtelling, omdat de bijtellingsregeling op de schop ging. Deze auto’s zien we vanaf juni dit jaar weer volop terug op Marktplaats."