De verkopen van occasions tussen consumenten onderling (C2C) daalden daarentegen met 3%. De verkoop blijft dus verder verschuiven van particuliere verkoop naar het professionele kanaal. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van dataleverancier VWE.

De verkopen van de meeste populaire personenauto’s namen toe. Vooral kleine modellen blijven erg in trek. Van de meest verkochte occasion, de Volkswagen Polo, werden 11,7% meer verkocht dan vorig jaar. B2C-verkopen van de Toyota Yaris, Toyota Aygo, Citroën C1 en Kia Picanto groeiden zelfs nog sterker. De top 5 meest verkochte modellen bleef onveranderd.

Import occasions 

In Q3 is de occasionimport 27,7% gestegen ten opzichte van Q3 vorig jaar. Bij lichte bedrijfsauto’s bedroeg de groei 48,2%. In juli werd een recordaantal van bijna dertienduizend personenauto’s geïmporteerd. Ter vergelijking: in juli 2012 bedroeg dat met 5.771 auto’s nog niet eens de helft. Er blijft in Nederland een sterke vraag bestaan naar jonge kleinere personenauto’s; het aanbod wordt steeds meer aangevuld met occasions uit het buitenland.

Er zijn afgelopen kwartaal 46% meer gebruikte Volkswagens Golf geïmporteerd dan vorig jaar. Hierdoor werd de Golf de meeste geïmporteerde auto. Ook de import van populaire modellen uit het B-segment steeg sterk; van de VW Polo, Toyota Yaris, Ford Fiësta en Renault Clio werden er ruim dertig procent meer geïmporteerd dan vorig jaar.  Opvallend is dat meer duurdere auto’s werden geïmporteerd, zoals de Audi A3 Sportback en Volvo V60.

Export stabiliseert

De export van occasions loopt de laatste paar jaar terug. Bij personenauto’s lijkt deze markt zich nu te stabiliseren; afgelopen kwartaal werden 0,9% minder personenauto’s geëxporteerd dan voorgaand kwartaal. Hoewel nog steeds een teruggang, is dit veel minder dan de min  7% in Q1 en min 2% in het vorige kwartaal. Polen blijft de belangrijkste exportbestemming.

Bij lichte bedrijfsauto’s blijft de daling sterk, met -26% ten opzichte van vorig jaar. Een belangrijke oorzaak is de complexe situatie in Oekraïne, voorheen de grootse exportmarkt voor bedrijfsauto’s.