De fiets heeft een lichtgewicht veersysteem dat voor optimaal comfort op slecht wegdek moet zorgen. Het doel bij de ontwikkeling van de Dogma K-8S was een frame te ontwikkelen dat ervoor zorgt dat schokken die worden veroorzaakt door het slechte wegdek zo min mogelijk worden doorgegeven aan de coureur. Daardoor zou die minder snel vermoeid raken en kan de renner dus beter presteren.

Jaguar en Team Sky hebben een nauwe band. In eerste instantie was Jaguar alleen sponsor en car supplier maar inmiddels is er ook een technische samenwerking. De Dogma K-8S is de tweede racefiets die Pinarello met inbreng van Jaguar ontwikkelde.  Het geheim van deze fiets zit in een lichtgewicht frame (900 gram) dat is uitgevoerd met het zogenoemde Dogma Suspension System en de flexibele, liggende achtervork van koolstofvezel. Jaguar heeft bij de ontwikkeling een belangrijke inbreng gehad op het gebied van trillings-analyse. De ontwikkelaars claimen een verbetering van het comfort met vijftig procent en een overall prestatieverbetering van 4,6 procent.

Renner Bradley Wiggins van Team Sky voerde in maart met teamgenoten verschillende tests uit op het fameuze kasseiengedeelte van de route Parijs-Roubaix. "De stijfheid in combinatie met de flexibiliteit in het achterste gedeelte maakt van de fiets een doorbraak voor de wielersport", zegt hij in het bericht.