Concrete namen noemt het bedrijf niet, maar bij de gemeente Sittard-Geleen is aangedrongen op tempo bij de procedures die nodig zijn om het fabriekscomplex uit te breiden.

VDL Groep liet bij de overname van de fabriek, juni 2014, al weten méér klanten te willen bedienen dan alleen BMW – dat in Born de Mini laat bouwen. In de jaren negentig liepen in Midden-Limburg al de Volvo V/S40 en de Mitsubishi Carisma van de band. Later werden er Smarts en Mitsubishi’s Space Star gebouwd.

Bij de lokale overheid kan VDL Groep rekenen op een positieve bejegening als het gaat om uitbreiding. Gemeente en provincie hebben een adviesbureau in de arm genomen omtrent mogelijke uitbreiding. De bevindingen zijn eerder deze week gepresenteerd en bevatten onder meer het advies om over vier jaar een lakstraat te bouwen op een nu voor landbouw dienend perceel. Elders zou eveneens de bestemming van grond moeten worden aangepast ten faveure van uitbreiding door Nedcar. De aanleg van een spoorlijn naar de fabriek ten slotte behoort ook tot de aanbevelingen, om opdrachtgevers te gerieven die hun voertuigen vanaf de fabriek per trein willen vervoeren. In het advies wordt bepleit dat de overheid de aanleg betaalt, aangezien Nedcar deze (stevige) kosten nooit kan uitsmeren over de eigenlijke autoproductie.