Als teammanager van de School voor Automotive in Apeldoorn, één van de gespecialiseerde takken van ROC Aventus, weet Teun Gerritsen als geen ander wat vandaag de dag belangrijke aspecten zijn bij het opleiden van toekomstige automotive-professionals. "Duurzame mobiliteit mag tegenwoordig bij opleidingen zeker niet ontbreken", zo zegt hij.

"Aventus heeft een lesprogramma waarbij studenten worden meegenomen naar seminars, workshops en bedrijfsbezoeken om ze kennis te laten maken met de wereld van duurzame mobiliteit en infrastructuur. Dat is mogelijk omdat we ook hier samenwerken met ondernemers in de duurzame mobiliteit." Daarnaast wordt er praktijkles gegeven over technieken die worden toegepast in elektrische auto’s. "Ook hiervoor hebben we de laatste praktijkopstellingen en aangepaste auto’s in huis", aldus Gerritsen. "Door samenwerking met scholen in Europa vindt er ook een uitwisseling van kennis en ervaring plaats en krijgen studenten de mogelijkheid om te ervaren hoe er in andere landen wordt omgegaan met duurzaamheid. Hiervoor hebben wij een internationaal stage-programma." Sowieso is samenwerking een belangrijk onderwerp voor de Aventus School voor Automotive. "Omdat de opleiding autotechniek in Apeldoorn al heel lang een begrip is in de branche, hebben wij veel contacten met autobedrijven en distributeurs", vertelt Gerritsen. "Hierdoor beschikken wij over de laatste apparatuur en informatie en wordt er in onze praktijkruimten gewerkt aan moderne auto’s." Het vermelden waar zijn ook de bedrijfswagenopleidingen, die in nauwe samenwerking met bedrijfswagendealers zijn opgezet. In de praktijkruimte van de school staan dan ook moderne trucks en er wordt lesgegeven over de laatste ontwikkelingen in de techniek.

Snelle veranderingen

Dat laatste aspect is volgens Gerritsen iets dat aan snelle veranderingen onderhevig is. "Omdat het rijdend wagenpark zal veranderen en er steeds meer elektronica in de auto’s zit, is het voor technici van groot belang om bij te blijven op het gebied van techniek. Het proces van diagnose stellen en het repareren van storingen vereist niet alleen kennis van moderne elektronica, maar ook van diagnose en reparatieprocessen. Fabrikanten zullen steeds meer sturing geven wat betreft de processen en methoden, zo denkt hij. "Van de autotechneut wordt verwacht dat hij naast moderne elektronica ook het structureel werken beheerst. In de opleiding wordt hier veel aandacht aan besteed."

Voor ervaren techneuten die zich willen bijscholen, biedt Aventus goede en praktijkgerichte BBL-opleidingen aan. Een voorbeeld hiervan is de opleiding tot technisch specialist, die aan alle eisen voldoet en in samenwerking met het bedrijfsleven is opgezet. Een goede technische opleiding is immers één ding, je kennis op niveau houden is minstens zo belangrijk.

Maak nader kennis met de School voor Automotive via Facebook: Autoverkoopopleiding Apeldoorn en Autotechniekopleiding Apeldoorn.