Minder werk voor bandenbedrijven

Twee op de drie bedrijven in de bandensector kampen nu door de coronacrisis met minder werk in de werkplaats. Een maand geleden gold dat nog voor 56 procent. Verder meldt 61 procent van de bandenondernemers ook minder klanten te hebben, dat is 13 procentpunten meer dan vorige maand, zo blijkt uit de nieuwe Coronamonitor van branche-organisatie Vaco. De leden schatten het omzetverlies nu op gemiddeld 20 procent waarbij bijna één op de drie nog geen beeld heeft van dat omzetverlies.

De negatieve tendens hangt volgens Vaco voor een groot deel samen met de moeizame start van de Bandenwisselweken, normaal een zeer drukke periode voor de bandenservice bedrijven. De aarzelende start komt voornamelijk door een combinatie van de relatief hoge temperaturen voor de tijd van het jaar en de gevolgen van de coronacrisis. Vanwege het grootschalige thuiswerken en overige maatregelen binnen de gedeeltelijke lockdown rijden veel automobilisten aanzienlijk minder dan normaal. Daarnaast staan geplande winterportvakanties op losse schroeven, of hebben consumenten hun vakantieplannen voor in de sneeuw al ingetrokken.

Tegemoetkoming

Door die problemen vrezen steeds meer bedrijven in de banden- en wielenbranche personeel te moeten ontslaan. Het percentage dat die vraag met ‘ja’ beantwoordt, steeg van 3 procent in de vorige Coronamonitor naar 11 procent nu. Dat is het hoogste percentage sinds april. Deze groep geeft bijna unaniem aan mogelijk afscheid te moeten nemen van medewerkers in vaste dienst. Ondernemers hebben geen ‘flexibele schil’ van medewerkers, of hebben deze al afgebouwd.

‘’Het is goed nieuws dat de TVL-maatregel (Tegemoetkoming Vaste Lasten) in het laatste kwartaal van dit jaar toegankelijk is voor alle ondernemers, ongeacht hun SBI-code. Gezien de vertraagd ingetreden, maar toenemende corona-impact in de banden- en wielenbranche zou het verstandig zijn als de overheid tot de conclusie komt dat deze aanpassing van de regeling in 2021 zou moeten worden voorgezet,’’ stelt Vaco.

Verzuim door quarantaine

Vaco-leden worden ook geconfronteerd met aanzienlijk meer verzuim. Voor de eerste keer sinds de start van het onderzoek staat ‘meer verzuim’ weer in de impact-top 5. ‘’Opmerkelijk en zorgelijk: toenemend verzuim vanwege quarantaine is vaker genoemd dan vanwege een andere reden. Vaco-ondernemers nemen hun verantwoordelijkheid en reageren op deze ontwikkelingen. Bijna de helft van de respondenten stelt actief mondneusmaskers beschikbaar voor de medewerkers, 24% biedt de mogelijkheid om een sneltest te ondergaan.’’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Minder werk voor bandenbedrijven - Automobielmanagement.nl

Minder werk voor bandenbedrijven

Twee op de drie bedrijven in de bandensector kampen nu door de coronacrisis met minder werk in de werkplaats. Een maand geleden gold dat nog voor 56 procent. Verder meldt 61 procent van de bandenondernemers ook minder klanten te hebben, dat is 13 procentpunten meer dan vorige maand, zo blijkt uit de nieuwe Coronamonitor van branche-organisatie Vaco. De leden schatten het omzetverlies nu op gemiddeld 20 procent waarbij bijna één op de drie nog geen beeld heeft van dat omzetverlies.

De negatieve tendens hangt volgens Vaco voor een groot deel samen met de moeizame start van de Bandenwisselweken, normaal een zeer drukke periode voor de bandenservice bedrijven. De aarzelende start komt voornamelijk door een combinatie van de relatief hoge temperaturen voor de tijd van het jaar en de gevolgen van de coronacrisis. Vanwege het grootschalige thuiswerken en overige maatregelen binnen de gedeeltelijke lockdown rijden veel automobilisten aanzienlijk minder dan normaal. Daarnaast staan geplande winterportvakanties op losse schroeven, of hebben consumenten hun vakantieplannen voor in de sneeuw al ingetrokken.

Tegemoetkoming

Door die problemen vrezen steeds meer bedrijven in de banden- en wielenbranche personeel te moeten ontslaan. Het percentage dat die vraag met ‘ja’ beantwoordt, steeg van 3 procent in de vorige Coronamonitor naar 11 procent nu. Dat is het hoogste percentage sinds april. Deze groep geeft bijna unaniem aan mogelijk afscheid te moeten nemen van medewerkers in vaste dienst. Ondernemers hebben geen ‘flexibele schil’ van medewerkers, of hebben deze al afgebouwd.

‘’Het is goed nieuws dat de TVL-maatregel (Tegemoetkoming Vaste Lasten) in het laatste kwartaal van dit jaar toegankelijk is voor alle ondernemers, ongeacht hun SBI-code. Gezien de vertraagd ingetreden, maar toenemende corona-impact in de banden- en wielenbranche zou het verstandig zijn als de overheid tot de conclusie komt dat deze aanpassing van de regeling in 2021 zou moeten worden voorgezet,’’ stelt Vaco.

Verzuim door quarantaine

Vaco-leden worden ook geconfronteerd met aanzienlijk meer verzuim. Voor de eerste keer sinds de start van het onderzoek staat ‘meer verzuim’ weer in de impact-top 5. ‘’Opmerkelijk en zorgelijk: toenemend verzuim vanwege quarantaine is vaker genoemd dan vanwege een andere reden. Vaco-ondernemers nemen hun verantwoordelijkheid en reageren op deze ontwikkelingen. Bijna de helft van de respondenten stelt actief mondneusmaskers beschikbaar voor de medewerkers, 24% biedt de mogelijkheid om een sneltest te ondergaan.’’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding