Corona treft banden- en wielenbranche steeds harder

De gevolgen van de coronacrisis voor de banden- en wielenbranche worden snel erger. 70 procent van de bedrijven zegt nu minder klanten te hebben, zes procent meer dan een maand eerder. Twee derde van de ondernemers meldt dat er minder werk is in de werkplaats. Het daardoor veroorzaakte omzetverlies wordt nu geschat op 21 procent. Daarnaast heeft 28 procent te kampen met meer verzuim onder het personeel, in de meeste gevallen omdat medewerkers in quarantaine moesten.

Verreweg het grootste deel van de bedrijven merkt de gevolgen van de lockdowns bovendien met vertraging. Doordat er al circa driekwart jaar (veel) minder wordt gereden, wordt aanschaf van bijvoorbeeld banden en onderhoud uitgesteld of vindt zelfs helemaal niet meer plaats. Dat blijkt uit de nieuwe Coronamonitor van brancheorganisatie Vaco, de 14e sinds het begin van de crisis. De impact van het coronavirus op de bedrijfsvoering is groter dan in alle voorgaande monitors. Sinds augustus nemen die gevolgen continu en met flinke stappen toe. Eén op de elf bedrijven verwacht nu ook afscheid te moeten nemen van medewerkers terwijl dat een maand geleden nog om zes procent ging.

Winterweer

Het winterweer van afgelopen week heeft voor tijdelijke drukte gezorgd bij bandenservicebedrijven, zoals AM al eerder meldde. Automobilisten kwamen langs om hun opgeslagen winterbanden te laten monteren, een enkeling schafte alsnog winterbanden aan. Zonder deze aanvullende omzet was het vertrouwen aanzienlijk lager uitgevallen, aldus Vaco. “De extra verkopen en werkplaatsactiviteiten van de afgelopen dagen wegen echter in de verste verte niet op tegen de gevolgen van de coronacrisis en de lockdown, die ervoor zorgen dat veel auto’s niet of nauwelijks gebruikt worden. Thuiswerken is voor een grote groep werkenden inmiddels de normaalste zaak van de wereld, veel sociale activiteiten zijn momenteel niet of zeer beperkt mogelijk en wintersporters hebben al lang een streep door hun vakantieplannen gezet.’’

Steunmaatregelen

De trend van een afnemend vertrouwen en een toenemende corona-impact zet zich voort in de toenemende aanspraak op steunmaatregelen: 38 procent maakt(e) gebruik van een regeling. In november was dat nog 29 procent. Ondanks dat het kabinet in december en januari uitbreidingen van de steunpakketten aankondigde, twijfelen meer Vaco-leden of de maatregelen hen voldoende financiële steun zullen bieden. Het percentage respondenten dat aangeeft niet te weten of de steun voor hen voldoende is, steeg vergeleken met vorige maand met drie procentpunten naar 65 procent. ‘’Dat laat zien dat de zorgen van Vaco-leden net zo snel, en in veel gevallen sneller, toenemen dan de steunpakketten groeien.’’

Lees ook:
Drukker bij bandenbedrijven maar geen stormloop
Coronacrisis blijft zwaar op bandenbedrijven drukken

Corona treft banden- en wielenbranche steeds harder - Automobielmanagement.nl

Corona treft banden- en wielenbranche steeds harder

De gevolgen van de coronacrisis voor de banden- en wielenbranche worden snel erger. 70 procent van de bedrijven zegt nu minder klanten te hebben, zes procent meer dan een maand eerder. Twee derde van de ondernemers meldt dat er minder werk is in de werkplaats. Het daardoor veroorzaakte omzetverlies wordt nu geschat op 21 procent. Daarnaast heeft 28 procent te kampen met meer verzuim onder het personeel, in de meeste gevallen omdat medewerkers in quarantaine moesten.

Verreweg het grootste deel van de bedrijven merkt de gevolgen van de lockdowns bovendien met vertraging. Doordat er al circa driekwart jaar (veel) minder wordt gereden, wordt aanschaf van bijvoorbeeld banden en onderhoud uitgesteld of vindt zelfs helemaal niet meer plaats. Dat blijkt uit de nieuwe Coronamonitor van brancheorganisatie Vaco, de 14e sinds het begin van de crisis. De impact van het coronavirus op de bedrijfsvoering is groter dan in alle voorgaande monitors. Sinds augustus nemen die gevolgen continu en met flinke stappen toe. Eén op de elf bedrijven verwacht nu ook afscheid te moeten nemen van medewerkers terwijl dat een maand geleden nog om zes procent ging.

Winterweer

Het winterweer van afgelopen week heeft voor tijdelijke drukte gezorgd bij bandenservicebedrijven, zoals AM al eerder meldde. Automobilisten kwamen langs om hun opgeslagen winterbanden te laten monteren, een enkeling schafte alsnog winterbanden aan. Zonder deze aanvullende omzet was het vertrouwen aanzienlijk lager uitgevallen, aldus Vaco. “De extra verkopen en werkplaatsactiviteiten van de afgelopen dagen wegen echter in de verste verte niet op tegen de gevolgen van de coronacrisis en de lockdown, die ervoor zorgen dat veel auto’s niet of nauwelijks gebruikt worden. Thuiswerken is voor een grote groep werkenden inmiddels de normaalste zaak van de wereld, veel sociale activiteiten zijn momenteel niet of zeer beperkt mogelijk en wintersporters hebben al lang een streep door hun vakantieplannen gezet.’’

Steunmaatregelen

De trend van een afnemend vertrouwen en een toenemende corona-impact zet zich voort in de toenemende aanspraak op steunmaatregelen: 38 procent maakt(e) gebruik van een regeling. In november was dat nog 29 procent. Ondanks dat het kabinet in december en januari uitbreidingen van de steunpakketten aankondigde, twijfelen meer Vaco-leden of de maatregelen hen voldoende financiële steun zullen bieden. Het percentage respondenten dat aangeeft niet te weten of de steun voor hen voldoende is, steeg vergeleken met vorige maand met drie procentpunten naar 65 procent. ‘’Dat laat zien dat de zorgen van Vaco-leden net zo snel, en in veel gevallen sneller, toenemen dan de steunpakketten groeien.’’

Lees ook:
Drukker bij bandenbedrijven maar geen stormloop
Coronacrisis blijft zwaar op bandenbedrijven drukken