Ruim 1,86 miljoen vervalste onderdelen Mercedes-Benz

Bij meer dan 650 acties van douanes en andere handhavingsdiensten zijn vorig jaar ruim 1,86 miljoen vervalste onderdelen van Mercedes-Benz in beslag genomen. Dat was weer 6 procent meer dan in 2020. Meer dan 126.000 namaakproducten van het merk werden van online platforms verwijderd.

Foto: Mercedes-Benz

“De vervalsingsindustrie heeft georganiseerde misdaadstructuren en levert vaak meer winst op dan de drugshandel. We werken nauw samen met autoriteiten in de hele wereld om deze structuren af te kappen en bedreigingen voor de verkeersveiligheid te bestrijden,” zegt Renata Jungo Brüngger, in de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group AG verantwoordelijk voor integriteit en juridische zaken.

Bij de namaakproducten gaat het vooral om remschijven, wielen en carrosserie- en stuuronderdelen, laat het bedrijf in een persbericht weten. ‘Tijdens de pandemie van de laatste twee jaar is vooral het aanbod via online platforms en sociale media kanalen sterk toegenomen. Het vergt veel meer inspanning van de deskundigen op het gebied van merkbescherming om die online handel te onderzoeken. Namaakproducten kunnen in zeer korte tijd op online platforms worden gezet en verkocht met ondersteuning van sociale media. Daarom heeft Mercedes-Benz haar strategische en operationele maatregelen tegen de vervalsingen in online handel verder opgevoerd.’

Kwaliteit vrijwel altijd slecht

Die strategie is gebaseerd op drie pijlers: opsporen, aanvallen en voorkomen. ‘Onze deskundigen kunnen vervalsers identificeren door verdachte aanbiedingen op online platforms of handelsbeurzen wereldwijd te checken. Het is vaak moeilijk om met het oog vervalste producten van echte onderdelen te onderscheiden. Maar de enorme verschillen in kwaliteit en veiligheid worden snel duidelijk op de testbaan en op de weg. De kwaliteit van namaakproducten is vrijwel altijd slecht en ze voldoen niet aan de minimum vereisten op het gebied van veiligheid.’

Lees ook:

Duurdere auto’s voeren winst Mercedes op 

Ruim 1,86 miljoen vervalste onderdelen Mercedes-Benz - Automobielmanagement.nl

Ruim 1,86 miljoen vervalste onderdelen Mercedes-Benz

Bij meer dan 650 acties van douanes en andere handhavingsdiensten zijn vorig jaar ruim 1,86 miljoen vervalste onderdelen van Mercedes-Benz in beslag genomen. Dat was weer 6 procent meer dan in 2020. Meer dan 126.000 namaakproducten van het merk werden van online platforms verwijderd.

Foto: Mercedes-Benz

“De vervalsingsindustrie heeft georganiseerde misdaadstructuren en levert vaak meer winst op dan de drugshandel. We werken nauw samen met autoriteiten in de hele wereld om deze structuren af te kappen en bedreigingen voor de verkeersveiligheid te bestrijden,” zegt Renata Jungo Brüngger, in de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group AG verantwoordelijk voor integriteit en juridische zaken.

Bij de namaakproducten gaat het vooral om remschijven, wielen en carrosserie- en stuuronderdelen, laat het bedrijf in een persbericht weten. ‘Tijdens de pandemie van de laatste twee jaar is vooral het aanbod via online platforms en sociale media kanalen sterk toegenomen. Het vergt veel meer inspanning van de deskundigen op het gebied van merkbescherming om die online handel te onderzoeken. Namaakproducten kunnen in zeer korte tijd op online platforms worden gezet en verkocht met ondersteuning van sociale media. Daarom heeft Mercedes-Benz haar strategische en operationele maatregelen tegen de vervalsingen in online handel verder opgevoerd.’

Kwaliteit vrijwel altijd slecht

Die strategie is gebaseerd op drie pijlers: opsporen, aanvallen en voorkomen. ‘Onze deskundigen kunnen vervalsers identificeren door verdachte aanbiedingen op online platforms of handelsbeurzen wereldwijd te checken. Het is vaak moeilijk om met het oog vervalste producten van echte onderdelen te onderscheiden. Maar de enorme verschillen in kwaliteit en veiligheid worden snel duidelijk op de testbaan en op de weg. De kwaliteit van namaakproducten is vrijwel altijd slecht en ze voldoen niet aan de minimum vereisten op het gebied van veiligheid.’

Lees ook:

Duurdere auto’s voeren winst Mercedes op