Bandenbedrijven die de komende tijd tijdelijk één of meer ZZP-ers willen inhuren, moeten er wel op letten dat zo’n medewerker voor de arbo-wet in veel gevallen wordt vergeleken met een werknemer in loondienst. ‘Dat betekent dat een zzp’er instructie en voorlichting moet krijgen over onder meer veilig en gezond werken.’ Vaco heeft daarvoor een brochure ‘Veilig en gezond werken’ (in het Nederlands en in het Pools), met basisinformatie voor elke medewerker in de banden- en wielenbranche. Verder is het aan te raden de afspraken met een zzp’er contractueel goed vast te leggen, bijvoorbeeld via de modelovereenkomst van de Belastingdienst.

Een ander advies is om gebruik te maken van de juridisch gecheckte modelovereenkomsten van Vaco over onder meer bandenopslag en de verhuur van winterbanden en sneeuwkettingen. ‘Daarmee legt u de afspraken met uw klanten op heldere wijze vast en voorkomt u misverstanden. Bovendien kunt u op de overeenkomst terugvallen bij een eventueel verschil van mening.’ De organisatie heeft dergelijke overeenkomsten voor onder meer opslag van winter- en zomerbanden en voor verhuur van winterbanden, sneeuwkettingen en skiboxen.

Lees ook:

Vaco waarschuwt voor cybercriminaliteit