"Het was een dramatisch jaar dat we zo snel mogelijk achter ons willen laten", aldus Spyker-topman Victor Muller in een toelichting. Spyker verkocht het Formule 1-team in oktober vorig jaar aan oud-topman Michiel Mol en de Indiase zakenman Vijay Mallya voor 88 miljoen euro. Daarna kwam de Litouwse bank Snoras met een financiële injectie van 34,5 miljoen euro over de brug. De komende jaren wil Spyker zich volledig toeleggen op de productie van luxe sportwagens. Daarnaast blijft Spyker meedoen in internationale race-wedstrijden, waaronder de 24-uursrace van Le Mans. Volgens topman Muller ligt de productie inmiddels vrijwel volledig op schema. In het eerste kwartaal van dit jaar bouwde
Spyker twaalf bolides en verkocht er achttien. Het bedrijf verwacht een scherpe stijging van deze aantallen in het tweede kwartaal. Vorig jaar liep door de financieringsproblemen de productie van Spyker terug van 94 in 2006 naar 26 auto’s.

Stern rekent op hoger resultaat in 2008
Autodealer Stern heeft in 2007 een winst behaald van 13,1 miljoen euro, ruim vier procent meer dan in het jaar ervoor. De omzet bedroeg dik een miljard euro, tegen 756 miljoeneuro in 2006. Overnames droegen voor 197 miljoen euro bij aan de groei van de omzet, terwijl groei op eigen kracht voor ruim vijftig miljoen euro bijdroeg. In 2008 verwacht Stern het resultaat verder te stuwen. In het jongste holdingoverzicht van dealeradviesbureau DealerSupportNet bleef Stern met gemak op plek één. De enige autodealer met een Euronext-notering verkocht in 2007 zo’n 26,6 duizend nieuwe auto’s, bijna zevenduizend meer dan de nummer twee, Dealer Groep Pon. Lijstaanvoerder Stern maakte eenverkoopsprong van veertig procent. Ook de aan de auto-importeurs gelieerde Kroymans Retail Group en Louwman Retail vallen op door hun stevige volumetoenames van respectievelijk +38 en +27 procent.

Kroes denkt langer na
De Europese Commissie heeft langer de tijd nodig om de overname van Tele Atlas door TomTom goed te keuren. De aanmeldingstermijn waarin aandeelhouders van Tele Atlas hun stukken kunnen aanmelden, is daarom verlengd tot en met 30 mei. De gesprekken met de Europese Commissie waren niet – zoals aanvankelijk verwacht – per eind maart afgerond. De commissie verwacht nu op 21 mei naar buiten te komen met een beslissing. TomTom en Tele Atlas blijven er naar eigen zeggen wel alle vertrouwen in houden dat de transactie groen licht krijgt. De producent van navigatiesystemen heeft een bod uitgebracht op de maker van digitale wegenkaarten Tele Atlas van 2,9 miljard euro.

Winstwaarschuwing toeleverancier
TomTom moest onlangs een groot deel van haar koerswinst inleveren, vanwege een omzetwaarschuwing van Sirf voor het eerste kwartaal. Het Amerikaanse Sirf is een toeleverancier van TomTom. Sirf rekent nu op een omzet tussen de 60 miljoen en 62 miljoen dollar, tegen een eerder afgegeven bandbreedte van 71-77 miljoen. Sirf is producent van gps-ontvangers. Het heeft zijn verwachting verlaagd als gevolg van een groter dan verwachte zwakte in de vraag. In reactie op de omzetwaarschuwing van Sirf ging ook het aandeel Garmin onderuit. Toch denkt een analist van SNS Securities, dat de omzetwaarschuwing van Sirf een beperkt effect op TomTom heeft. Sirf levert alleen gps-ontvangers voor de Go-serie van Tomtom en niet voor de populaire One-serie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding