Stern heeft al enkele jaren dealers van Volkswagen en Audi in Hoorn, Purmerend, Enkhuizen en Volendam in bezit onder de gemeenschappelijke noemer Heron Auto, ook wel Stern 5 genoemd. Als de overname van dealer Pouw doorgaat, wordt dit bedrijf aan Heron toegevoegd. Met Renault-dealer Finesse en Nissan-dealer Otomoto uit Haarlem worden eveneens oriënterende gesprekken gevoerd, zo meldde Stern onlangs in een persbericht. Na een eventuele geslaagde overname zullen beide bedrijven opgaan in Sterns onderdeel Arend Auto (Stern4), dat nu nog negen vestigingen telt. Stern heeft ook nog iets in de aanbieding: de Ford-vestiging in Leiden is per 1 februari verkocht aan de Van Bunningen Groep.

TomTom valt Frankrijk aan
TomTom heeft een overeenkomst gesloten met SFR, de tweede aanbieder van mobiele telefonie in Frankrijk. Dat heeft de producent van persoonlijke navigatieapparatuur begin februari bekendgemaakt. Door de overeenkomst wordt het verkeersinformatiesysteem TomTom High Definition (HD) Traffic in Frankrijk geïntroduceerd. TomTom voegt de data van SFR samen met de al bestaande Franse verkeersinformatie. De navigatieproducent verwacht dat de dienst in de eerste helft van 2009 werkzaam zal zijn. TomTom HD Traffic bestaat overigens al in Nederland en wordt naar verwachting dit jaar ook in Duitsland geïntroduceerd. De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch heeft zijn advies voor de navigatiespecialist TomTom onlangs verlaagd naar ‘neutral’ van ‘buy’. Het aandeel TomTom staat inmiddels weer op het (lage) niveau van midden 2007.

Mol pakt verlies
Voormalig Spyker-bestuurder en aandeelhouder Michiel Mol heeft definitief afscheid genomen van Spyker. Mol verkocht zijn belang begin februari naar verluidt aan een investeringsfonds uit Letland. In zijn kortstondige Spyker-avontuur ging maar liefst 28 miljoen euro in rook op. Volgens de registers van beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Gemini Investments Fund uit Letland direct een optie genomen op
11,9 procent van de aandelen Spyker Cars, het pakket van Mol. Gemini Investments en Snoras zijn nauw met elkaar verbonden. Zo is Gemini bijvoorbeeld ook aandeelhouder van de Letse bank JSC Latvijas Krajbanka, waarvan Martin Bondars de topman is. Bondars werd eerder dit jaar benoemd in de raad van commissarissen van Spyker, samen met Vladimir Antonov van Snoras. De bank van Bondars behoort tevens tot de Snoras Groep.

Q4: twee Spyker-afleveringen
Ondertussen verwacht Spyker Cars een ‘sterke stijging’ van de productie en verkoop van luxe sportwagens. De autodivisie was in het vierde kwartaal vorig jaar echter niet winstgevend. In het vierde kwartaal van 2007 rolden slechts twee bolides van de band, er werden er vier verkocht. Negen auto’s waren met missing parts voor negentig procent klaar. Het bedrijf verwacht dat de productie vanaf het tweede kwartaal weer op volle capaciteit is. De vertraging wordt veroorzaakt doordat Spyker tot vier maanden moest wachten op de levering van onderdelen. Een woordvoerder van Spyker wilde echter niet ingaan op het aantal sportwagens dat het bedrijf wil produceren.