Het oordeel over de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden bleef daarentegen vrijwel onveranderd. Over de vraag of het een gunstige tijd is voor grote aankopen zijn consumenten een stuk positiever geworden vergeleken met maart. Sinds december 2006 is er een bescheiden meerderheid die het een goed moment vindt om bijvoorbeeld een wasmachine of auto aan te schaffen. Consumenten houden vertrouwen in de ontwikkeling van de Nederlandse economie. Het oordeel over de economische situatie in de afgelopen en de komende twaalf maanden was onveranderd positief. Het consumentenvertrouwen was in april twaalf. Dat is een redelijk hoog niveau. Er zijn twaalf procent meer optimisten dan pessimisten.

Ondernemerssentiment sterk verbeterd
Het vertrouwen van ondernemers in de industrie kwam in april uit op 7,0. Dit is 0,1 procentpunt hoger dan in maart. Daarmee bleef de stemming onder de ondernemers zeer positief. Vanaf de zomer van 2005 is het sentiment van de ondernemers sterk verbeterd. In oktober 2006 is met 9,0 zelfs het hoogste niveau ooit bereikt. Sindsdien zijn de ondernemers in de industrie zeer optimistisch gebleven. De concurrentiepositie op de binnenlandse markt en de buitenlandse markt binnen de EU is volgens de producenten
in de industrie verder verbeterd. Op de buitenlandse markt buiten de EU bleef de concurrentiepositie hetzelfde. Er waren dan ook meer ondernemers die een toename van de buitenlandse afzet in de komende drie maanden verwachten dan een afname. De bezettingsgraad is in april nagenoeg gelijk gebleven op 83,4. Ook veel optimisme onder de zakelijke dienstverleners. Het aantal ondernemers dat verwacht meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken in het tweede kwartaal van 2007 overtreft
ruimschoots het aantal dat een afname voorziet. Na een lichte terugval in het eerste kwartaal is het optimisme weer net zo groot als in het vierde kwartaal van 2006. De ondernemers hebben ook een positieve kijk op de ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun branche. Van de zakelijke dienstverleners verwacht 38 procent meer mensen in dienst te nemen in het tweede kwartaal. Nieuws dat door de leasebranche met applaus zal zijn ontvangen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding