Veel leasemaatschappijen zijn dan ook voor verruiming van de regeling. Want de huidige korting op de bijtelling geldt maar voor een handjevol modellen. Te weinig om effect te ressorteren. Alle leaserijders die nu een A- of een B-label auto kiezen – en dus niet alleen de hybrides en de mini’s zoals de Smart en de Peugeot 107 – zouden moeten worden beloond, vindt bijvoorbeeld Lease- Plan. "Nu is het zo dat voor een ‘gewone’ A-label leaseauto men 25 procent bijtelling betaald, net zo veel als voor energieverslindende auto’s. Als de overheid wil bevorderen dat meer mensen naar een energiezuinige auto overstappen, is het van belang dat de korting op de bijtelling wordt afgestemd op het energielabel. Bijvoorbeeld veertien procent bijtelling voor een auto met een A-label, zeventien voor een B-label, en zo oplopend tot wellicht zelfs dertig procent voor auto’s met een G-label", aldus een woordvoerder van Lease-Plan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding