Op industrieterrein De Nieuwe Vaart in Bussum is autoschadebedrijf Proko gevestigd. Het is er zelden stil. Zo worden de vrachtwagens van het GAD in het weekend hersteld als de chauffeur een paaltje – of erger – over het hoofd heeft gezien.
Paul Steenhoff

Als één etiket te plakken valt op Proko dan is het wel ‘familiebedrijf’. Het merendeel van de tien man personeel is daadwerkelijk familie van oprichter Douwe Willem Pronk (63). Schoonzoons Bert Kooy en Marco Ox werken in het bedrijf, dochters Bianca en Sylvia runnen de receptie en ook kleinzoon Joey is aan het werk bij opa. Hij volgt daarnaast een dag per week de opleiding tot autospuiter bij het ROC.

Pronk leerde het vak van schadehersteller in de praktijk en volgde nooit een opleiding. "Ik ben als plaatwerker begonnen bij een Simca-garage en daarna verdergegaan bij een Opel-dealer." Op een gegeven moment ontwikkelde hij wat gezondheidsproblemen waarop Thea (zijn inmiddels overleden vrouw), hem aanspoorde voor zichzelf te beginnen. Het zou hem flexibeler maken. "Ik heb toen een pand gezocht en had vanaf het begin voldoende werk. Ik ben bevriend met twee dealers in de regio en die gunden mij werk. Zo kon ik langzaam de boel uitbreiden tot het bedrijf zoals het er nu staat."

Dipje
Het werk van de dealers bleek toch een wat enge basis, toen een van de dealers werd overgenomen en deze bron opdroogde. Pronk: "Je weet dat het niet goed is om op één paard te gokken, maar dat werd toen pijnlijk duidelijk. We hebben een dip meegemaakt waar we puur door mondreclame uit zijn gekomen. Adverteren doe ik nog steeds niet. Ja, in de Gouden Gids vanwege Focwa. Daar ben ik lid van, maar zelf doe ik er niet veel mee. Mijn jongens wel, die volgen al hun opleidingen daar. Daar kom je gewoon niet meer onderuit tegenwoordig. Net zoals alle milieumaatregelen. In de meeste maatregelen kan ik me wel vinden.”

Nu draait het bedrijf naar volle tevredenheid en is een goede balans gevonden tussen particuliere en zakelijke klanten. Pronk is er trots op dat hij de vrachtwagens van de nabijgelegen GAD-vestiging mag herstellen, evenals brandweerwagens en de lokale ambulances. Ze gaan allemaal weer strak en opnieuw beletterd de deur weer uit. Alles wordt bij Proko in eigen huis gedaan, van richten tot aircoherstel. Mocht een motorblok schade hebben opgelopen, dan wordt ook dat verholpen. "We nemen alle schades aan", zegt Douwe. "We herstellen zelfs Ferrari’s en Lamborghini’s."

Familieboerderij
Hoewel Pronk de leeftijd heeft om het wat rustiger aan te doen, is hij toch zes en soms zelfs zeven dagen per week in zijn bedrijf te vinden. "Mijn werk is vanaf het eerste moment mijn hobby geweest. Ik kan er van genieten als een wagen hier krom naar binnen gaat en kaarsrecht naar buiten rijdt. Sinds het overlijden van mijn vrouw heb ik overdag thuis weinig te zoeken. Iedereen werkt dan hier, want we wonen ook met zijn allen samen op een boerderij in Eemnes. We zien elkaar dus niet alleen op het werk, maar ook in onze vrije tijd. Nee, dat vind ik niet vervelend. Dat vind ik juist heel prettig, zeker nu ik alleen ben komen te staan."

In de vrije tijd mag de familie graag vakbeurzen bezoeken. "Ik ben altijd geïnteresseerd in nieuw gereedschap", zegt Pronk. "Het moet dan wel materiaal zijn waarmee we duidelijk sneller en beter kunnen werken. Aan gereedschap kopen om het vervolgens in de kast te laten verstoffen, heb ik een broertje dood. Als schadebedrijf moet je blijven investeren in mensen en apparatuur, anders word je ingehaald door je collega’s."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding