De autoverkopen in de EU zijn in juni voor de derde opeenvolgende maand gedaald. De teruggang bedroeg 6,9% en kwam daarmee uit op 1,34 miljoen stuks. Dit blijkt uit cijfers van de Europese vereniging van autofabrikanten Acea. Vooral de afzet van nieuwe auto’s in Duitsland en Italië stagneerde, respectievelijk met 32,3 en 19,1 procent. Hekkensluiter onder de dalers was Slowakije met een daling van 40,6 procent. Daar tegenover stond een grotere aftrek in het Verenigd Koninkrijk (+10,8) en Spanje (+25,6%). Ierland spande de kroon met een stijging van 75,8procent.

Opvallend is dat de Duitse merken nauwelijks last hebben van de malheur op de thuismarkt. BMW is met een stijging van 9,4 procent zelfs een van de grootste winnaars in juni. Ook Land Rover, Nissan, Volvo en Opel kenden een bijzonder goede junimaand. De grootste verliezers zijn Lancia, Suzuki, Chrysler, Fiat en Ford.

Volkswagen is in juni het best verkochte merk maar verliest wel wat marktaandeel ten opzichte van juni vorig jaar. Renault, Opel, Ford en Peugeot maken de topvijf in juni vol. Over heel 2010 tot nu toe – waarin bijna 7,5 miljoen auto’s werden verkocht – is Volkswagen eveneens de grootste, gevolgd door Renault, Ford, Peugeot en Opel.

Autocrisis in Duitsland
Bezien over de eerste zes maanden van 2010 zijn de verkopen nog wel met 0,2 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Daarmee is de totale afzet in de periode januari tot en met juni van dit jaar uitgekomen op bijna 7,3 miljoen stuks. Vergeleken met de eerste helft van 2008, toen de kredietcrisis nog niet was geëscaleerd, is sprake van een daling van 10,3 procent.

De cijfers over de eerste zes maanden van 2010 laten vooral zien dat Duitsland achterop is geraakt. De autoverkopen bij onze oosterburen zijn in die periode ingezakt met 28,7 procent. Ook Hongarije ziet de afzet sterk dalen, namelijk met 43,8 procent. Hogere verkopen zijn behaald in Italië (+2,9%), Frankrijk (+5,4%), Verenigd Koninkrijk (19,9%) en Spanje (+39,5%). Portugal kwam het sterkst uit de bus met een stijging van 57,7%.

 

 Download Carmonitor: markt.eu augustus 2010

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding