Ook in de maand juli is er sprake geweest van klimmende autoverkopen. Daarmee is juli inmiddels de achtste maand op rij waarin betere cijfers te noteren vielen. Volgens definitieve cijfers van het RDW werden er in juli 38.603 nieuwe auto’s geregistreerd tegenover 33.524 in dezelfde maand in 2009, een maandgroei van 15,2 procent.

Na zeven maanden  staat de verkoopteller dit jaar al op 308.717 nieuwe auto’s, 21,2 procent meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.  Deze ononderbroken groei is opmerkelijk aangezien er in juni nog grote aantallen voorregistraties (lees: bonusregistraties) plaatsvonden. Het effect van de fiscale incentives (wegenbelasting/bijtelling) blijkt echter voor een duurzame groei van de consumentenvraag – vooral naar kleine auto’s – te zorgen. 

Volkswagen was in juli het meest gewild met een marktaandeel van 11,2 procent, Ford  (9,2%) en Peugeot (8,8%) waren goed voor de overige podiumplaatsen. Over zeven maanden gerekend is Volkswagen nog steeds ‘s lands nummer één met een marktaandeel van 10,1 procent, gevolgd door Ford (8,9) en Toyota (8,8%).

 

Bestelautomarkt sterk verbeterd
Na een ramzalig eerste kwartaal waarin de bestelautoverkopen met ruim 22 procent terugvielen, lijken er nu weer betere tijden aan te breken. Nadat in juni voor het eerst al een plus (+13,5%) werd gerealiseerd vergeleken met dezelfde maand in 2009 doet juli daar nog een schepje bovenop met een toename van 2,2 procent. De cumulatieve situatie over dit jaar laat echter nog geen winst zien; over de eerste zeven maanden werd 11,7 procent minder aan bestellers verkocht dan in dezelfde periode in 2009. De trend is niettemin positief. Het Leidse bureau Aumacon verwacht dan ook dat de verkopen dit jaar verder zullen aantrekken tot een totaalniveau van vijftigduizend stuks; 2,5 procent minder dan de 51.274 bestelauto’s van 2009.

Volkswagen blijft dit jaar met zekerheid marktleider in dit segment en heeft nu een marktaandeel van 28,1 procent. Mercedes-Benz is tweede met 14,4 procent, Renault derde met een aandeel van 11,6 procent.

 Download Carmonitor: markt.nl augustus 2010

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding