Saab Automobile, eigendom van het Nederlandse Spyker Cars, is – aldus de Zweedse nieuwszender TV4 – in een juridisch geschil beland met de regionale overheid van de provincie Göteborg. De provincie eist dat Saab uiterlijk 20 september ongeveer 12 miljoen euro (110,7 miljoen kronen) aan loongaranties terugbetaalt. Zo niet dan stapt de overheid naar de rechter. Saab zei in een verklaring dat het geld deel uitmaakt van het afgesproken reddingsplan van het automerk. Het bedrijf wil wel een kwart overmaken.

Spyker-topman Victor Muller noemde het geschil in een reactie een storm in een glas water. Hij zei verder dat het bedrijf de juridische strijd aangaat als de overheid vasthoudt aan haar eis. Spyker zou wel een reservering voor het geld gaan maken, voor het geval het alsnog moet betalen.

Negatief eigen vermogen hindert Zweedse beursgang
Het negatieve eigen vermogen van autofabrikant Spyker Cars kan een belemmering zijn voor het bedrijf om een notering te krijgen aan de Zweedse beurs. Bij de bekendmaking van de eerste halfjaarcijfers werd eerder duidelijk dat Spyker kampt met een negatief eigen vermogen van 126 miljoen euro. Volgens Spyker-topman Victor Muller is dat ontstaan door de verschillende boekhoudmethodes van Spyker en Saab.

Spyker onderzoekt momenteel de mogelijkheden van een duale beursnotering in Stockholm, naast de bestaande notering in Amsterdam. Volgens deskundigen kan het negatief eigen vermogen van het bedrijf echter roet in het eten gooien. "Ik kan mij niet herinneren dat we ooit een technisch failliet bedrijf een notering hebben gegeven", verklaarde het hoofd toezicht van de Zweedse beurs in het FD.

TomTom aast op automotive deal
TomTom-topman Harold Goddijn hintte onlangs in een vraaggesprek op een mogelijke nieuwe deal in de automotive-sector. Veel kon en wilde hij er nog niet over zeggen, maar er wordt vanuit gegaan dat er tijdens de Parijse Autosalon (begin oktober) een aankondiging verwacht mag worden.

Eerder tekende TomTom onder meer deals met autofabrikanten Renault en Fiat voor het leveren van ingebouwde navigatiesystemen. Aan andere autofabrikanten levert het bedrijf onder meer kaartmateriaal en navigatiesoftware.

Voorzichtig Stern presteert steeds beter
Nederlands grootste autodealer, Stern, heeft in de eerste helft van het jaar een derde meer personenauto’s verkocht dan in dezelfde periode in 2009.

Stern verkocht 12.305 nieuwe personenauto’s, tegen 9264 in 2009 – een toename van 33 procent. De omzet nam met 12 procent toe tot 475,3 miljoen euro. Over het halfjaar werd een winst na belastingen geboekt van 2,3 miljoen euro, tegen 1,5 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2009. Het bedrijfsresultaat nam met 0,7 miljoen euro toe tot 6 miljoen euro.

Ondanks de goede verkoopontwikkeling in de eerste helft van het jaar, is Stern voorzichtig over de nabije toekomst. "De economische vooruitzichten voor het tweede halfjaar zijn onzeker. Ook de huidige kabinetsonderhandelingen kunnen leiden tot onrust en afwachtend koopgedrag", aldus een persverklaring.’ Stern zei wel te verwachten dat het komende halfjaar een "duidelijke operationele winst" zal worden behaald.

 

Branche 

 

 Download Carmonitor: branche september 2010

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding