De koers van autofabrikant Spyker Cars, eigenaar van het Zweedse Saab, ging op maandagmiddag 27 september steeds verder omhoog, nadat het bedrijf had bevestigd dat er gesprekken worden gevoerd tussen Saab en BMW over samenwerking. Al met al werd bijna een verdubbeling genoteerd. Volgens handelaren is de koersstijging te begrijpen, maar erg speculatief. Het aandeel Spyker bereikte die maandag overigens niet het hoogtepunt van het jaar. Dat was eind januari, toen het bedrijf de overname van Saab aankondigde. Het aandeel steeg toen naar 6,80 euro.

 

Branche 

 

Saab wint aan populariteit in Zweden
De verkopen van Saab in thuisland Zweden verbeteren. In september werden ruim duizend nieuwe Saabs op kenteken gezet in het Scandinavische land. Daarmee lagen de verkopen ruim twee keer hoger dan in september 2009. Dat maakte de dochteronderneming van de Nederlandse autofabrikant Spyker Cars vrijdag bekend. Door de sterke opleving in september kwamen de verkopen over de eerste negen maanden van 2010 hoger uit dan in dezelfde periode van vorig jaar. In ons land blijft Saab vooralsnog kwakkelen. Tot en met september werden er dit jaar zeggen en schrijven 386 Saabs verkocht tegenover 444 in dezelfde periode in 2009. Saab verwacht dat de introductie van nieuwe modellen de verkopen in de komende tijd verder zullen stimuleren, aldus een verklaring.

 

TomTom-topman speculeert op overname
TomTom ligt in het schootsveld van telecomgiganten. Microsoft, Nokia, Samsung, Google en Apple kunnen de navigatiespecialist volgens analisten zo integreren. Een overname is logisch, omdat het Nederlandse bedrijf zijn groeipotentie niet zou waarmaken. Topman Harold Goddijn zegt de afgelopen jaren ‘een aantal’ overnamepogingen te hebben afgewezen. Hoewel Goddijn onlangs in de Sunday Times geen partijen noemde, zet hij volgens beurshandelaren zijn bedrijf, waarvan hij grootaandeelhouder is, in feite in de etalage. De koers van het aandeel TomTom schoot na Goddijns woorden met ruim zes procent omhoog. Eerder al koerste het al scherp opwaarts, toen TomTom een nieuw contract met Mazda aankondigde. Het bedrijf meldde ook zich meer te gaan leggen op de verkoop van zijn software, diensten en inbouwcontracten voor auto’s.

 

 Download Carmonitor: branche oktober 2010 (PDF)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding