Het is niet eenvoudig om in Hilversum het universele garagebedrijf Leeuw te vinden. Op een klein industrieterrein, verstopt achter een paar kantoorpanden, staat het. Ondanks de bedrijfsnaam hebben Maurice Tieges en Anky Adriaanse geen voorkeur voor Peugeot. Leeuw is gewoon Maurice’s sterrenbeeld.

Paul Steenhoff

"Ik ben nog van het repareren en niet van het klakkeloos vervangen", zegt Maurice Tieges. "Af en toe vind ik het ook prettig om weer eens aan oudere auto’s te werken. Gewoon een carburateur in plaats van injectie, alles lekker mechanisch in plaats van elektronisch."
Wat niet wil zeggen dat Tieges niet uit de voeten kan met elektronica, want menige klant meldt zich met een probleem van dien aard. Zijn uitleeskast en zijn gezonde verstand brengen dan uitkomst. "En hij blijft doorgaan tot hij het probleem gevonden heeft", zegt echtgenote Anky Adriaanse. "Ook ’s avonds." Zij neemt de telefoon aan, regelt de administratie, de financiën ("hij is gereedschapgek, ik zorg dat hij er niet te veel geld aan uitgeeft") en verleent alle mogelijke hand- en spandiensten waar nodig.

Aldi
De carrière van Tieges is bijzonder te noemen. Zo werkte hij als chauffeur bij een supermarkt, als monteur bij een bandenketen, bediende bij een automaterialenzaak en als buschauffeur om ten slotte een poetsbedrijf te beginnen. "Ik had dealerbedrijven als klant, taxibedrijven, grote jongens. Het was echt een centenbusiness, waarvoor ik zes, zeven dagen in de week moest werken. Ik had twee mensen in dienst om het werk aan te kunnen. In die tijd had ik ook jonge kinderen. De combinatie leverde veel stress op en ik besloot dat ik zo niet langer door wilde. Ik heb mijn bedrijf verkocht en ging aan de slag bij Mitsubishi Caterpillar. Daarna heb ik nog even bij de Aldi gewerkt, maar dat was het ook niet helemaal."

Vriendenwerk
In de garagebox onder het ouderlijk huis begon Tieges zijn eigen bedrijf. "Echt riant was het niet, want een brug ontbrak. Ik moest altijd onder de auto’s kruipen en had nog niet alle apparatuur. Gelukkig vond ik niet veel later een betere ruimte, waar ik drie jaar heb gewerkt. Toen stuitte ik via via op dit pand. Met mijn vrienden heb ik er toen alles aan gedaan om deze ruimte om te toveren tot een werkplaats die aan alle eisen voldoet. We moesten een put graven vanwege de beperkte hoogte hier, olieopslag aangelegd, luchtleidingen, noem maar op. Het was een hele investering, die ik zelf heb moeten ophoesten. Anky heeft dagen zitten praten met de banken, maar ze wilden ons geen cent lenen. Dus toen hebben we het zelf bij elkaar geschraapt en door zelfwerkzaamheid, – bedankt vrienden! – de kosten zo laag mogelijk weten te houden. Ik ben nu een APK-keurstation en kan hier helemaal uit de voeten."
Personeel is voor Tieges geen optie. "Nee, allereerst moet ik iemand hebben die ik ook als sparring partner kan gebruiken in de moeilijke gevallen. Die mensen zijn duur en je kunt van personeel niet verwachten dat het bereid is tot dezelfde inzet als hun werkgever. Ik heb natuurlijk geleerd uit mijn poetsperiode. Je plant werk in en als iemand zich dan ’s ochtends ziek meldt, heb je een probleem. Nee, laat mij dan maar alleen werken. Met Anky erbij kan ik me concentreren op het werk en ben ik tevreden."

Sociale functie
Over werk heeft Maurice Tieges niet te klagen. "We hebben voldoende aanloop. Daarom vind ik het ook niet erg om een beetje achteraf te zitten. Ik sta er alleen voor en met elke klant die binnenkomt, maak je toch een praatje. Ook met de mensen die alleen maar even aanwaaien. Je hebt als garagehouder toch ook een beetje een sociale functie en we zijn begaan met het wel en wee van onze klanten. Daarom doe ik ook niet aan de verkoop van tweedehands auto’s. Het kost me te veel tijd om het allebei goed te kunnen doen."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding