Naam:  Mariëlle Hurkmans 
Leeftijd: 34 jaar
Opleiding: IVA/IVA Masterclass 
Werkt bij:  AAS Autoschade Nistelrode 
Functie: Directeur-eigenaar 

Je bent eigenaar van AAS Autoschade Nistelrode. Wat houdt dat in voor jou?
“Ik heb elf jaar geleden de overstap gemaakt naar AAS Autoschade Nistelrode. Net als Hurkmans Autobedrijven is dit een onderdeel van het familiebedrijf waar mijn ouders veertig jaar geleden mee zijn begonnen. Bijzonder is wel dat ik beide bedrijven bestuur samen met mijn zus, Janita. Zij is verantwoordelijk voor alle commerciële activiteiten binnen onze autobedrijven en ik voor het personeelsbeleid en de aftersales. Bovendien ben ik verantwoordelijk voor het schadebedrijf. Als eigenaar van een familiebedrijf ga je er elke dag met volle inzet tegenaan. Ik vind het dan ook  belangrijk om ons personeel net zo te motiveren, om de klanten optimaal van dienst te zijn. Daarnaast stelt het ondernemerschap mij in staat om heel veel interessante dingen te doen buiten om én ten gunste van het bedrijf. Zo ben ik onder andere penningmeester van AAS (Allround Automotive Solutions) en commissaris bij de lokale Rabobank.”
Merk je dat de autowereld een mannenwereld is?
“Ja, absoluut. En dat geldt in het bijzonder voor de schadebranche. Maar dat is juist een voordeel omdat het je als vrouw volop de gelegenheid geeft om je te onderscheiden. Ik merk daarnaast wel dat je je vaak meer moet bewijzen. Je wordt op de proef gesteld, maar eenmaal overtuigd van je kennis van zaken, blijft het ze wel bij wie je bent. En uiteindelijk, man of vrouw, gaat het erom wie je bent.” 
Heb je bewust voor de autowereld gekozen?
“Ja, met een korte uitstap elders. Na het IVA wilde ik eerst buiten de branche aan het werk. Dat is ook gelukt, maar het bleek wel dat ik toch de meeste affiniteit heb met auto´s. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik heb vervolgens een commerciële functie gehad bij een leasemaatschappij en ben daarna in 1999 overgestapt naar ons bedrijf. Hier heb ik de kans om als ondernemer helemaal zelf mijn eigen toekomst en die van het bedrijf te bepalen.”
Zou je andere vrouwen de autowereld aanraden?
“Zeker! Ik denk dat vrouwen een unieke bijdrage kunnen leveren omdat ze  bepaalde dingen anders aanpakken dan mannen. Daarmee kan je de dienstverlening optimaliseren. Wij hebben dan ook heel bewust een aantal vrouwen in dienst op bepaalde posities waar zij naar ons idee meer toegevoegde waarde leveren.”
Hoe zie je de toekomst van de auto? 
“Ik denk dat er sowieso voldoende toekomst is voor de auto, maar hij wordt wel steeds meer onderdeel van ons mobiliteitsvraagstuk. De nadruk komt meer op duurzaamheid te liggen. Het cradle-to-cradle principe zal steeds meer het uitgangspunt zijn in al onze behoeftes op het gebied van mobiliteit.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding